Limburgs Kamerlid Smeets stapt op na beschuldigingen ongepast gedrag

Print
Limburgs Kamerlid Smeets stapt op na beschuldigingen ongepast gedrag

Afbeelding: ANP/HH

Het Limburgse Kamerlid Sidney Smeets treedt terug als Tweede Kamerlid voor D66, meldt zijn partij. Smeets raakte deze week in opspraak door beschuldigingen van ongepaste seksuele avances richting minderjarige jongens.

De afgelopen dagen kwamen er verhalen van jonge mannen naar buiten die zeiden dat Smeets hen had benaderd, onder andere via Twitter. Bij sommige mannen zou het contact hebben plaatsgevonden toen ze minderjarig waren.

Lees ook: D66 neemt Limburgs Kamerlid Sidney Smeets ook moreel onder de loep

„Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren”, schrijft Smeets in zijn verklaring. „Zoals ik ook gisteren al zei, ben ik daar erg van geschrokken, omdat het nooit mijn intentie is geweest.”

Schade

Smeets zegt dat hij wil voorkomen „dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht. Daarom heb ik, na overleg met Sigrid Kaag, de Kamervoorzitter laten weten dat ik per direct mijn zetel ter beschikking stel en terugtreed als Kamerlid”.

Partijleider Kaag laat weten het besluit van Smeets „ten volle” te respecteren en steunen.

Lees ook: Het morele vingerwijzen kwam als een boemerang terug bij Sidney Smeets

Vrijheid

„De afgelopen dagen hebben verschillende jonge mensen uit de lhbti-gemeenschap hun verhaal gedaan”, aldus Kaag. „Dat laat voor mij zien dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om de persoonlijke vrijheid en veiligheid van mensen. Ik vind het belangrijk dat we in Nederland de komende tijd werken aan een veiliger omgeving voor lhbti’ers, die in sommige situaties kwetsbaar zijn. Ook mijn partij wil en zal daaraan een bijdrage leveren.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee