Quarantaineplicht thuis gecontroleerd

Print
Quarantaineplicht thuis gecontroleerd

Reizigers uit risicogebieden kunnen binnenkort thuis worden gecontroleerd. Afbeelding: ANP/HH

Het demissionaire kabinet maakt haast met de quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden. Het wil de wet volgens ingewijden vrijdag door de ministerraad loodsen en volgende week voorleggen aan de Tweede Kamer. Bij snelle instemming kan de plicht al half mei zijn ingevoerd.

De plicht wordt ook gehandhaafd. Belteams van het ministerie van Volksgezondheid gaan reizigers opbellen om te controleren of ze echt in quarantaine zijn gegaan. Bij tips aan het belteam dat iemand de isolatieplicht overtreedt, kan de burgemeester de opdracht geven te handhaven. Op overtreding van de quarantaineplicht komt 95 euro boete te staan.

Isolatie

Momenteel geldt al het dringende advies voor reizigers uit landen met een hoog aantal coronabesmettingen (nu de hele wereld) om 10 dagen thuis in isolatie te gaan. Bij een negatieve testuitslag op dag vijf kunnen reizigers die periode halveren. De richtlijn wordt echter slecht nageleefd. Met de wet wordt de quarantaineregel een plicht, voor iedereen die Nederland binnenkomt, met het vliegtuig, de auto of hoe dan ook.

Die reiziger moet een verklaring met een adres bij zich dragen waar hij de quarantaine gaat doorbrengen. Verblijf op dat adres wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Aan de landsgrenzen en op de luchthavens controleert de Koninklijke Marechaussee met steekproeven of reizigers de quarantaineverklaring bij zich hebben. Zij moeten bovendien een negatieve sneltest kunnen laten zien die maximaal een etmaal oud is, of een negatieve PCR-test die maximaal drie dagen voor het instappen is afgenomen.

Burgemeesters

Liesbeth Spies, de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, wijst er op dat er veel verzet was tegen de eerste versie van het wetsvoorstel. Dat werd hen begin maart voorgelegd. Vanuit het Veiligheidsberaad, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en het Genootschap werden kritische noten gekraakt. Spies wil nu afwachten wat de precieze tekst behelst.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee