Europese autoverkopen in eerste kwartaal in de plus, Nederland nog flink in de min

Print
Europese autoverkopen in eerste kwartaal in de plus, Nederland nog flink in de min

Afbeelding: ANP

De Europese autoverkopen zijn in het eerste kwartaal hoger uitgekomen dan in de eerste drie maanden van 2020. Dat is te danken aan een flinke opleving van de verkopen vorige maand, meldt de Europese branchevereniging voor automakers ACEA. Er werden in maart meer dan een miljoen auto’s op kenteken gezet.

Dat aantal lag 87,3 procent boven de verkopen van maart vorig jaar, de eerste maand waarin de gevolgen van de coronapandemie in de Europese autobranche voelbaar waren. In januari en februari waren er nog forse neergangen in de autoverkopen op jaarbasis en toen lagen de verkochte aantallen ook flink lager dan in maart. In het hele eerste kwartaal gingen de verkopen door de opleving vorige maand 3,2 procent omhoog ten opzichte van de eerste drie maanden van 2020.

Met name in Italië was te merken dat de situatie anders is dan een jaar geleden. Het Zuid-Europese land werd als een van de eerste landen in Europa getroffen door corona en de autoverkopen daalden dramatisch. Vorige maand werden er dan ook bijna zes keer zoveel auto’s op kenteken gezet als een jaar eerder.

Van de grote automarkten staan Italië (plus 28,7 procent) en Frankrijk (plus 21,1 procent) er na drie maanden beter voor dan vorig jaar. In Duitsland (min 6,4 procent) en Spanje (min 14,9 procent) liggen de verkopen nog achter. In Nederland werden in het eerste kwartaal 103.203 auto’s op kenteken gezet. Dat is ruim een vijfde minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee