Shell investeert in Britse CO2-opslag en waterstofproductie

Print
Shell investeert in Britse CO2-opslag en waterstofproductie

Afbeelding: ANP

Olie- en gasconcern Shell stapt in een Brits project voor de opslag van CO2 en de productie van waterstof. Daarvoor gaat het Brits-Nederlandse bedrijf een samenwerking aan met de Britse olie- en gasproducent Harbour en Storegga Geotechnologies, de ontwikkelaar van het project.

Alle drie de bedrijven krijgen een even groot aandeel in het project in het oosten van Schotland. Hoeveel geld Shell betaalt voor het aandeel is niet bekendgemaakt.

Het project met de naam Acorn maakt gebruik van bestaande gaspijpleidingen om CO2 in de zeebodem op te slaan. Het broeikasgas wordt afgevangen bij de gasterminal van Saint Fergus, waar een groot deel van het Schotse Noordzeegas aan land komt. Daar moet ook een fabriek komen waar vanaf 2025 dat gas in waterstof wordt omgevormd. Door de CO2 die daarbij vrijkomt af te vangen is dat milieuvriendelijk.

Acorn voorziet ook dat er CO2 uit de Schotse industrie kan worden afgevangen en opgeslagen. Ook daarvoor kan een bestaande gasleiding worden gebruikt. Verder kan er per schip afgevangen CO2 uit andere gebieden naar de nabij Saint Fergus gelegen haven van Peterhead worden gebracht voor opslag.

Het project is op weg om de eerste Britse CO2-opslag te worden die kostendekkend kan werken. In 2030 moet het project 5 miljoen ton CO2 per jaar opslaan, de helft van de emissieverlaging die de Britse overheid als doel heeft gesteld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee