Hoge prijzen stuwen export bloemen en planten naar record

Print
Hoge prijzen stuwen export bloemen en planten naar record

Afbeelding: Ing image

De Nederlandse bloemen- en plantenexport heeft het eerste kwartaal van 2021 voor een record van bijna 2 miljard euro geëxporteerd. Volgens de brancheorganisatie Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) komt dat vooral omdat de inkoopprijs van bloemen en planten flink is gestegen, door het lage marktaanbod en omdat de luchtvaartkosten hoog lagen.

Daarnaast vielen veel ‘geefdagen’ van bloemen, zoals Internationale Vrouwendag en de Engelse Moederdag, dit keer in de maand maart. Dataplatform Floridata meldt ook dat veel bloem- en plantverkooppunten in het buitenland open zijn, ondanks de lockdowns. De bloemen- en plantenverkoop binnen Nederland, in bijvoorbeeld tuincentra, verliep minder goed door de Nederlandse coronamaatregelen.

Volgens de directeur van de VGB, Matthijs Mesken, is de vraag naar bloemen en planten de laatste tijd „enorm aan het toenemen”. Dat was vooral te merken in maart, toen steeg de export naar een recordhoogte van 872 miljoen euro. De export van planten steeg in het eerste kwartaal dit jaar in totaal met 31 procent, die van snijbloemen met 26 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee