Zuid-Limburgse gemeenten slaan handen ineen voor doorontwikkeling jeugdhulp

Print
Zuid-Limburgse gemeenten slaan handen ineen voor doorontwikkeling jeugdhulp

Afbeelding: ANP XTRA

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Valkenburg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg -

De zestien Zuid-Limburgse gemeenten hebben ter verbetering van de jeugdhulp een gezamenlijk actieplan opgesteld.

Het zogenaamde Regionale Transformatieplan Jeugd 2023 draait in eerste instantie om het op peil houden van de kwaliteit van de jeugdzorg, maar heeft ook een financieel karakter. Dankzij veranderende wet- en regelgeving komen de kosten van de zorg voor jeugdigen steeds meer op het bordje van de gemeente terecht terwijl die financieel al behoorlijk onder druk staan. Nauwere samenwerking moet op dat vlak uitkomst bieden.

Lees ook: Waarom telt Zuid-Limburg zo veel uit huis geplaatste kinderen?

De zestien gemeenten werken op het gebied van jeugdzorg overigens als sinds 2015 samen. Daar komt nu onder meer het gezamenlijk inkopen van zorg bij. De speerpunten van het actieplan zijn preventie, inzetten op hulp in de leefomgeving in plaats van doorschuiven naar medische zorg, eerder hulp op maat aanbieden, integraal werken en minder regeldruk.

Kijk voor meer informatie op de website van Jeugdhulp Zuid-Limburg.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen