Laatste eer aan prins Philip tijdens uitvaart bij Windsor Castle

Print
Laatste eer aan prins Philip tijdens uitvaart bij Windsor Castle

Afbeelding: Getty Images

In een klein gezelschap van zo’n dertig mensen wordt zaterdag een laatste eer bewezen aan prins Philip. De uitvaart van de 99-jarige man van koningin Elizabeth in St. George’s Chapel op Windsor Castle is met weinig poespas, zoals hij dat zelf wilde, maar wel met een speciaal ontworpen Land Rover.

Vlak voor het begin van de ceremonie wordt in het hele land een minuut stilte gehouden. Zelfs op Heathrow Airport is het even stil: daar landen en vertrekken zes minuten lang geen vliegtuigen. Het lichaam van de hertog van Edinburgh wordt in een door hem ontworpen Land Rover naar de kapel gebracht. Bij de uitvaart is vanwege de coronacrisis geen publiek welkom. De dienst wordt wel op nationale televisie uitgezonden. Ook in Nederland is de uitvaart te volgen bij de NOS.

Lees ook: Laatste wens prins Philip in vervulling

Prins Philip, de hertog van Edinburgh, lag tot de uitvaart in de privé-kapel van Windsor. Over zijn kist is zijn eigen vlag gedrapeerd. Op die vlag staan verschillende elementen uit zijn leven: zijn Deense en Griekse herkomst, het trouwen met koningin Elizabeth en het kasteel in Edinburgh, naar zijn titel. Ook werden zijn militaire pet en zijn zwaard op de kist gelegd.

Bij het gezelschap van dertig mensen hoort sowieso Philips kleinzoon prins Harry, maar zijn vrouw Meghan blijft in Amerika. Omdat zij hoogzwanger is, is het haar afgeraden om te reizen.

Lees ook: Leidt het overlijden van Philip tot een verzoening tussen prins Harry en zijn familie?

Hoewel Philip als echtgenoot van koningin Elizabeth recht heeft op een staatsbegrafenis met alles erop en eraan, had hij er zelf geen behoefte aan. De prins, die in 2017 een stap terug deed binnen het Britse koningshuis en sindsdien een teruggetrokken bestaan leidde, wilde niet worden opgebaard in de hal van Westminster Abbey.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee