Judoka Van Dijke pakt Europese titel in klasse tot 70 kilogram

Print
Judoka Van Dijke pakt Europese titel in klasse tot 70 kilogram

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Judoka Sanne van Dijke is in Lissabon voor de tweede keer Europees kampioene geworden in de klasse tot 70 kilogram.

De 25-jarige Van Dijke was in de finale op ippon te sterk voor de Française Margaux Pinot (27). Met nog anderhalve minuut op de klok kreeg Van Dijke de regerend Europees kampioene op de rug, waarna de Nederlandse het in de lege Altice Arena uitschreeuwde van vreugde.

Lees ook: Juul Franssen snel klaar op EK in Portugal

Tijdens de afgelopen twee edities van de Europese kampioenschappen moest Van Dijke nog haar meerdere erkennen in Pinot, de nummer 2 van de wereld. Van Dijke bezet de vijfde plaats op de mondiale ranglijst.

Polling

Van Dijke moet met concurrente Kim Polling uitmaken wie komende zomer Nederland in deze klasse mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Tokio. Polling pakte in Portugal geen medaille. Ze liet vanwege een elleboogblessure verstek gaan voor de strijd om brons. Polling kreeg na haar tweede wedstrijd last van haar linkerelleboog.

Viervoudig Europees kampioene Polling verloor in de halve eindstrijd juist van Pinot, die in de golden score op ippon zegevierde. Van Dijke was bij de laatste vier de Kroatische Lara Cvjetsko op waza-ari de baas. De beslissing viel in de golden score.

Eerder in het toernooi was Van Dijke te sterk voor de Turkse Minel Akdeniz en Anka Pogacnik uit Slovenië.

De EK judo duren tot en met zondag.

Judoka Van Dijke: voor mij is het heel simpel, ik ga naar Tokio

Sanne van Dijke heeft het de selectiecommissie van de judobond makkelijk gemaakt door Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram te worden. Dat zei Van Dijke zelf na haar gewonnen EK-finale in Lissabon.

„Ik ging er zelfverzekerd in en zo ben ik er ook uitgekomen. In mijn schreeuw na afloop zat alles. Wat ik toen dacht? Ik ga naar Tokio”, zei Van Dijke (25), die haar tweede Europese titel veroverde. „Ik heb in ieder geval gedaan wat ik kon doen. Nu is het aan de bond om te doen wat zij moeten doen.”

De selectiecommissie van de judobond neemt uiterlijk eind april een besluit. „Het is een lang kwalificatietraject geweest. Dat ik zo eindig, laat denk ik zien dat ik de enige juiste keuze ben”, aldus de kampioene. „Volgens mij is het vrij duidelijk en daarom ben ik nu heel relaxt. Het is ‘out of my hands’. Ik kan achterover gaan zitten.”

De zelfverzekerde Van Dijke hoopt over ruim drie maanden haar debuut te gaan maken op de Spelen van Tokio. „Op alle EK’s en WK’s tijdens de kwalificatie heb ik het beter gedaan dan Kim. Volgens mij is het simpel. Ook als je mijn lijn ziet; die is enorm stijgende. Bij mij zit er geen ‘max’ op.”

Concurrente Polling, die in de halve finales verloor van Pinot, liet verstek gaan voor de strijd om brons. Ze liep tijdens het toernooi een elleboogblessure op. „Ik wilde geen risico nemen het het oog op de WK”, zei Polling, viervoudig Europees kampioene. „Ik kreeg tijdens mijn tweede partij van de dag last van mijn linkerelleboog en voorafgaand aan de strijd om brons werd het op de hotelkamer erger. Ik verwacht niet dat het heel ernstig is, maar wilde het niet verergeren. Al wil ik de blessure niet opvoeren voor mijn verlies tegen Pinot.”

Polling zei voorafgaand aan het toernooi dat ze ervan overtuigd is dat zij de tweestrijd wint, wat er ook zou gebeuren in Lissabon. Dat bleef haar standpunt na de opgave in Portugal. „Misschien is dat een soort van onzekerheid”, counterde Van Dijke. „Maar als je objectief bent, dan is het duidelijk.”

Van Dijke verloor de afgelopen twee jaar nog in EK-finales van Pinot. „Deze was voor mij”, aldus de winnares. „Zij maakte een halve aanval, ik stapte er voor en ze ging vol op haar rug. Europees kampioen worden went nooit. Maar je weet ook dat je hier niet alleen om de Europese titel strijdt.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee