Tennissters ten koste van China verder in Billie Jean King Cup

Print
Tennissters ten koste van China verder in Billie Jean King Cup

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Nieuwstadt -

De Nederlandse tennissters hebben zich geplaatst voor de volgende fase van het toernooi om de Billie Jean King Cup. Het team van coach Paul Haarhuis was op het gravel in de Maaspoort in Den Bosch te sterk voor China: 3-2.

Demi Schuurs uit Nieuwstadt en Arantxa Rus bezorgden Nederland in het afsluitende dubbelspel het beslissende punt door in twee sets te winnen van Shuai Zhang en Yifan Xu: 6-1 6-4. Rus had er voorafgaand aan die partij al voor gezorgd dat Oranje op gelijke hoogte kwam. Ze stond met 6-4 4-3 voor toen Xinyu Wang met een blessure opgaf. Lesley Pattinama-Kerkhove, die de geblesseerde Kiki Bertens verving, startte de dag met een nederlaag tegen Xiyu Wang (3-6 7-5 4-6). Vrijdag hadden Nederland en China beide één partij gewonnen.

Nederland plaatste zich dankzij de winst voor de kwalificatieronde voor het eindtoernooi van de Billie Jean King Cup, de opvolger van de Fed Cup. Voor Haarhuis was het zijn laatste partij op de bank. In december maakte hij bekend na de ontmoeting met China te stoppen.

Weinig voorbereidingstijd

Rus had na haar enkelpartij maar heel even de tijd zich voor te bereiden op het dubbel. Dat bleek geen nadeel. Schuurs en Rus liepen snel uit naar 5-0 en trokken de set uiteindelijk met 6-1 naar zich toe.

In de tweede set kantelde de partij even. De Chinese tennissters hadden beter antwoord op het spel van de Nederlandse vrouwen en plaatsten voor het eerst een break: 1-3. Schuurs en Rus bleken niet van slag en wonnen vier games op rij: 5-3. China behield daarna de eigen opslagbeurt, waarna het Oranje-team het afmaakte.

De Billie Jean King Cup gaat volgend jaar verder. Via de kwalificaties moeten de Nederlandse vrouwen zich dan voor het eindtoernooi van 2022 in Boedapest zien te plaatsen.

Tenniscoach Haarhuis: zege op China mooi afscheid na 8 jaar

Paul Haarhuis kreeg het afscheid waar hij op hoopte. „Ik heb het met veel plezier acht jaar lang gedaan. Dan is het een mooi einde geweest, ik heb op een mooie manier afscheid kunnen nemen”, aldus Haarhuis, die een tijdje geleden al had aangegeven te stoppen.

„Ik heb twee jaar terug al aangegeven dat het niet meer rijmt met mijn andere werkzaamheden voor de bond. Het zou logisch zijn als er iemand wordt aangesteld die vaker op de tour is bij de vrouwen en die meer binding heeft. Met mij hadden ze die binding ook wel, maar ik werkte de laatste paar jaar maar een paar weken per jaar met ze samen. Wie mijn opvolger moet worden? Ik heb daar wel wat ideeën over, maar dat laat ik aan de KNLTB over.”

De Nederlandse tennissters knokten zich tegen China terug van een achterstand van 2-1 en wonnen, zonder de geblesseerde Kiki Bertens, de laatste twee partijen. „Het was weer zo’n cliffhanger, want eigenlijk was het het hele weekend spannend. Ook de laatste dubbelpartij. Het is ontzettend gaaf voor Demi Schuurs dat ze nu beslissend is geweest voor het team.”

Schuurs won de laatste partij samen met Arantxa Rus, die even daarvoor al voor het tweede winstpunt van Nederland had gezorgd. „Paul vroeg of ik ook klaar was voor het dubbelspel”, aldus Rus. „Ik voelde me fysiek goed en had ook zelfvertrouwen om te dubbelen. Dat is de laatste tijd vaak goed gegaan. Het is dan prettig als je een topdubbelspeelster als Schuurs naast je hebt staan.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee