Cambuur officieel terug naar Eredivisie na verlies Almere City

 © Getty Images

SC Cambuur is nu ook officieel zeker van promotie naar de Eredivisie.

Redactie

De Friese club zag concurrent Almere City FC zaterdagavond ruim verliezen bij Go Ahead Eagles (3-0). Daardoor kan de huidige koploper in de Keuken Kampioen Divisie niet meer lager eindigen dan de tweede plaats. De eerste twee ploegen van de eindstand komen volgend seizoen in de Eredivisie uit.

SC Cambuur verzekerde zich vrijdagavond al officieus van promotie. De ploeg van trainer Henk de Jong won in eigen huis van Helmond Sport (4-1) en zette daarmee Almere City FC op 15 punten. De club uit Flevoland kon alleen in theorie nog de tweede plek opeisen, omdat het doelsaldo van de Friese club ook veel beter is. Na de nederlaag van Almere City in Deventer is de terugkeer van Cambuur op het hoogste niveau in Nederland een feit.

Cambuur speelde in het seizoen 2015-2016 voor het laatst in de Eredivisie.

Vorig seizoen

De club uit Leeuwarden was vorig seizoen afgetekend koploper toen de competitie vanwege corona werd stilgelegd. De KNVB besloot vervolgens geen promotie- en degradatieregeling toe te passen, tot grote woede bij SC Cambuur en met name bij trainer De Jong. Ook nummer 2 De Graafschap was boos. Beide clubs namen juridische stappen, maar werden in het ongelijk gesteld door de voorzieningenrechter. Zowel Cambuur als De Graafschap kreeg nog wel een financiële compensatie voor het mislopen van de promotie.

Go Ahead Eagles versloeg Almere City FC op eigen veld dankzij treffers van Martijn Berden, Sam Beukema (strafschop) en Sam Hendriks. De club uit Deventer staat op de vijfde plek. Voor Almere City FC was het de derde opeenvolgende competitiewedstrijd zonder overwinning. De voorgaande twee duels eindigden in een gelijkspel.

De Graafschap

De Graafschap komt maandag met winst op Jong PSV vaster op de tweede plaats. Nummer 3 NAC Breda en nummer 4 Almere City FC hebben nu 3 punten minder en een wedstrijd meer gespeeld.

Doelman Jay Gorter hield voor de 23e keer dit seizoen in de eerste divisie de nul bij de Eagles. Hij heeft het record van Tonny van Leeuwen, namens GVAV in het seizoen 1970-1971 in de eerste divisie, nu geëvenaard.

Kijk ook naar Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot 15 april 2021. © De Limburger