Drie melkveehouders uit Noord-Limburg doen mee aan innovatiewedstrijd

Print
Drie melkveehouders uit Noord-Limburg doen mee aan innovatiewedstrijd

Afbeelding: ANP

Kessel / Wellerlooi / Velden -

Drie melkveehouders uit Kessel, Wellerlooi en Velden doen de komende drie maanden mee aan een innovatiewedstrijd. Ze gaan nieuwe werkwijzen proberen die hun bedrijf en de sector toekomstbestendiger maken.

Alle deelnemers hebben zich zelf voor de wedstrijd, de Dutch Dairy Challenge, aangemeld. Ze moesten met een idee komen rondom het thema ‘Houden van koeien in 2050’. De acht beste ideeën, vier uit Noord-Limburg en vier uit Oost-Brabant, zijn uitgekozen en worden onder leiding van een coach verder uitgewerkt.

Koeien

Melkveehouders Mark van Lipzig en Ineke Haast uit Velden willen hun kijkstal verder uitbreiden tot ‘experience center’ met horeca, een winkel, speeltuin, kinderboerderij en workshops gaan geven. In Wellerlooi wil melkveehouder Rik Zeegers koeien die geen melk meer geven in willen zetten als natuurbeheerder in Nationaal Park de Maasduinen of lokaal willen slachten en het vlees verkopen.

Maatschap Peeters, melkveehouder uit Kessel, wil het maïsvoer dat hij momenteel aan zijn koeien geeft vervangen door kruidenrijk grasland dat hij gedroogd ook in de winter kan voeren.

Winnaar

De wedstrijd gaat op 20 april van start en duurt tot 13 juli. Na afloop wordt een winnaar gekozen die uiteindelijk met zijn idee aan de slag kan.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen