Ministerie: tot zomervakantie 14 miljoen zelftesten naar scholen

Print
Ministerie: tot zomervakantie 14 miljoen zelftesten naar scholen

Afbeelding: ANP

Tot aan de zomervakantie ontvangen basis- en middelbare scholen ongeveer 14 miljoen zelftesten, meldt het ministerie van Onderwijs. Vanaf maandag worden de eerste geleverd.

Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van een eerste voorraad die ongeveer twee weken strekt. Daarna wordt iedere week opnieuw geleverd.

Lees ook: Zelftesten in het onderwijs: hoe gaat dat dan?

Onderwijspersoneel kan zich twee keer per week preventief testen met de zelftesten, ook als ze geen klachten hebben. Op middelbare scholen wordt ook risicogericht getest, bijvoorbeeld als er een besmetting op school bekend is. Wie een positieve uitslag krijgt, moet in quarantaine en een reguliere test krijgen bij de GGD. Dat is nodig voor bron- en contactonderzoek. Leraren kunnen met voorrang worden getest.

De zelftesten hoeven minder diep in de neus dan reguliere tests bij de GGD. Ze gelden als aanvulling op de al bestaande maatregelen, zoals het thuisblijven bij klachten, handen wassen en afstand houden. Het is nooit verplicht om een zelftest af te nemen.

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) is blij dat ze er zijn. „Hierdoor kunnen leerlingen zoveel mogelijk fysiek les krijgen en leraren met een geruster hart voor de klas staan.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee