5 tips om je cv drastisch te verbeteren!

Print
5 tips om je cv drastisch te verbeteren!

Afbeelding: Pexels.com

Ben jij op het moment op zoek naar een nieuwe baan? De kans is dan heel groot dat je elke dag allerlei verschillende vacaturesites afstruint om die ene droomfunctie te kunnen vinden. Als je eenmaal een baan hebt gevonden waar jij wel oren naar hebt dan is het natuurlijk zaak om te reageren op de vacature, wat je uiteraard doet met een sollicitatie. Dit is van cruciaal belang. Je wilt namelijk direct een goede indruk maken op je potentiële nieuwe werkgever. Met een geoptimaliseerd cv zal dit zeker mogelijk zijn, maar dan zal je curriculum vitae dan dus wel drastisch verbeterd moeten worden. Gelukkig kun je dit doen met de tips die genoemd worden in dit artikel.

Pas de cv aan op de vacature

Geen één vacature is gelijk, net zoals het geval is bij mensen. Het zou dan ook niet logisch zijn om naar elke vacature precies hetzelfde cv te sturen. Als je dit op het moment wel doet dan moet je dit jezelf echt snel afleren. Het is namelijk juist vele malen beter om je cv constant aan te passen op basis van de vacature. Hoe je dit doet? Nou, door alleen maar relevante informatie te vermelden in je curriculum vitae. Hierbij moet je kijken naar je werkervaring, maar ook naar je prestaties in het verleden en alle vaardigheden en competenties waar je over beschikt.

Voeg prestaties toe aan je cv

Daarnaast is het ook zeker een goed idee om een alinea toe te voegen aan je cv waarin je schrijft over je prestaties. Als je aan prestaties denkt dan zul je naar alle waarschijnlijkheid direct heel groot denken. Dat hoeft helemaal niet. Zelfs de kleinste prestaties kunnen hartstikke relevant zijn voor je beoogde baan. Vermeld dit dan ook in je cv. Ook hierbij is het natuurlijk van belang dat je wel constant je prestaties moet aanpassen op basis van de vacature. Zo zal het schoonmaken van de Eiffeltoren bijvoorbeeld niet bepaald relevant zijn als je solliciteert op een vacature waarin een bedrijf zoekt naar een schilder. Het schilderen van de Eiffeltoren is juist wel heel relevant in dit geval.

Open met een sterk cv profiel

Zoals net al genoemd is wil je als je solliciteert direct een goede indruk maken op de lezer van je cv. Dit kun je doen met behulp van een sterk cv profiel. Dit profiel heeft diverse benamingen, zo staat het ook wel bekend als profielschets of persoonlijk profiel. In principe kun je dit het beste vergelijken met de inleiding of de achterzijde van een boek. Om je curriculum vitae te openen met een sterk cv profiel moet je namelijk een heldere paragraaf schrijven van ongeveer vijf zinnen, Hierin leg je uit wie je bent, waar je naar op zoek bent, wat je ambities zijn, waarvoor je staat en waarin je uitblinkt.

Verwijder onnodige en verouderde informatie

Als een recruiter of selecteur een cv van een sollicitant aan het lezen is dan wil hij of zij eigenlijk alleen maar informatie voor ogen krijgen die relevant is voor de vacature. Door onnodige en verouderde informatie niet te verwijderen uit je curriculum vitae is de kans dan ook groter dat jouw sollicitatie op het ‘nee’ stapeltje komt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met andere woorden, zorg ervoor dat alle informatie in je cv relevant is voor de vacature. Dit doe je door het constant aan te passen, maar ook zeker door onnodige en verouderde informatie in zijn geheel te verwijderen.

Gebruik een professioneel template

Het is inmiddels al een paar keer genoemd, met een goed cv kun je direct een goede indruk maken op de plaatser van de vacature. Een professionele layout die er goed uitziet is dan ook zeker van belang. In principe kun je dit helemaal zelf gaan ontwerpen, maar dat is nogal veel werk. Bovendien is het een moeilijke klus. Het is daarom beter om ervoor te kiezen om gebruik te gaan maken van een professioneel template. Dit is door een gespecialiseerde designer ontworpen en is dus helemaal in orde. Je kunt dergelijke templates op allerlei verschillende websites vinden en downloaden. Je zou het nog wat persoonlijker kunnen maken door de kleuren aan te passen, maar dat hoeft niet beslist.