Aandacht voor de gevaren van tekenbeten tijdens week van de teek

 © Getty Images/iStockphoto

Regio -

Van 19 april tot en met 23 april wordt er de week van de teek gehouden. Tijdens deze week is er landelijk aandacht voor de gevaren van tekenbeten.

Redactie

Ieder jaar lopen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme op na een beet van een teek met de Borrelia-bacterie. De kans op een tekenbeet is het grootste tussen maart en oktober, maar door een warmere winter kunnen deze insecten elk seizoen actief zijn.

Lees ook: Nieuwe app waarschuwt tegen teken: 1,5 miljoen beten per jaar

Om een tekenbeet te voorkomen, kunnen er een aantal maatregelen genomen worden waaronder he dragen van sluitende kleding, het dragen van een hoed of pet, op de wandelpaden blijven in natuurgebieden en hoge struikgewassen en grassen vermijden. Ook is het te adviseren om na een wandeling in de natuur het lichaam op teken te controleren.

Speciaal voor iedereen die in het groen werkt is er tijdens de week van de teek tijdelijk het Tekenspreekuur. Deskundige in het voorkomen van tekenbeten Mirjam de Groot beantwoordt telefonisch alle vragen over tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Leer meer over de week van de teek op de website.

Lees ook: Wie durft nog zorgeloos door het bos te banjeren?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal