Tottenham Hotspur ontslaat trainer Mourinho

José Mourinho. © EPA

Tottenham Hotspur heeft trainer José Mourinho ontslagen. De Engelse voetbalclub liet maandag op de website weten dat ook zijn vier assistenten moeten vertrekken.

redactie

De Spurs staan in de Premier League op de zevende plaats en dreigen naast Europees voetbal te grijpen, al zijn de verschillen in de subtop van de Engelse voetbalcompetitie klein. Uit de laatste drie competitieduels pakte de ploeg van Mourinho slechts twee punten.

De club van Oranje-international Steven Bergwijn werd onlangs ook uitgeschakeld in de Europa League door Dinamo Zagreb. Na een zege van 2-0 in eigen stadion verloor Tottenham vorige maand de return in Kroatië met 3-0.

Succesvol

Mourinho (58) is een van de meest succesvolle trainers ter wereld. De Portugees won onder meer de Champions League met FC Porto en Internazionale en hij werkte daarnaast bij Chelsea, Real Madrid en Manchester United. Hij ging eind 2019 aan de slag bij Tottenham, als opvolger van de ontslagen Mauricio Pochettino. Onder zijn leiding eindigde de ploeg vorig jaar als zesde in de Engelse competitie.

Super League

Tottenham Hotspur behoort tot de twaalf clubs die in de nacht van zondag op maandag bekendmaakten dat ze een eigen Super League gaan opzetten. Deze clubs willen niet langer in de Champions League van de UEFA voetballen, maar in een eigen en nog veel lucratievere competitie. Volgens sommige Engelse media ziet Mourinho dat helemaal niet zitten. Hij zou daarom hebben geweigerd om maandag het trainingsveld op te gaan met zijn ploeg, met ontslag tot gevolg.

„José is een echte professional, die enorme veerkracht heeft getoond tijdens de pandemie”, zegt voorzitter Daniel Levy. „Ik heb met veel plezier met hem samengewerkt. Ik betreur het dat de dingen niet zo zijn gelopen zoals we hadden gewild.”

Ryan Mason, oud-speler van de Spurs en lid van de technische staf, neemt de taken van Mourinho voorlopig over.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal