Huren of kopen: beleggers slaan hun slag op Limburgse woningmarkt
© Pexels.com
Het is de vraag die veel starters zichzelf meermaals voorleggen: moet ik huren of kopen? Als de gewenste woonplaats in Limburg ligt, zal ‘huren’ steeds vaker het antwoord zijn op die vraag. Doordat steeds meer beleggers hun focus vaker verleggen naar steden buiten de Randstad, wordt kopen lastiger. Limburg is door de flinke toestroom van studenten een interessante investering geworden, en dat merken starters als ze een huis willen kopen. Opbieden tegen de diepe zakken van een investeerder is natuurlijk veel lastiger. Dit is precies de reden dat steeds meer Limburgers kiezen voor een huurwoning.
Vaals met stip op één
De populairste woonplaats in Limburg is opvallend genoeg niet Maastricht. Investeerders hebben het vooral voorzien op Vaals. De verklaring die de gemeente geeft voor de enorme stijging van het aantal gekochte woningen door investeerders, is dat de stad handig is voor studenten die studeren in het nabij gelegen Aken. Beleggers zien hier kansen in en kopen woningen op om ze vervolgens te verhuren als kamers en studio’s. Andere steden in Nederland waar relatief veel huizen opgekocht worden door beleggers zijn:
Bron: Kadaster
Huren in plaats van kopen
Doordat investeerders de huizenprijzen zo opdrijven, kiezen veel Limburgers voor het huren van een woning. Qua huurprijs is Limburg namelijk wel interessant. Huurwoningen in Maastricht huur je al voor 14 euro per vierkante meter. Dit is een stuk lager dan de huurprijzen in de rest van Nederland. Hierbij hoort natuurlijk wel de kanttekening dat Amsterdam dit gemiddeld flink omhoog drijft.
Klinkt huren voor jou ook wel interessant, dan is het verstandig om je goed te oriënteren. Bedenk wat voor woning je wilt en waar je wilt wonen. Zo kun je gericht op zoek gaan op een toch best chaotische huurmarkt. De concurrentie is zwaar, dus je zult vaak snel moeten handelen om kans te maken. De warme broodjes bij de bakker zijn niets vergeleken met de huurwoningen in Limburg.
Blijf op de hoogte van nieuw aanbod
Om kans te maken, is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van actueel woningaanbod in de stad of plaats waar je graag wilt wonen. Dit kun je natuurlijk in de gaten houden bij de verschillende makelaars in de omgeving of bij de woningcorporatie, maar als je particulier of in de vrije sector wilt huren, mis je soms best wat woningen. Schrijf je daarom in voor woningmails van bijvoorbeeld Huurstunt. Je krijgt dan direct een e-mail als er een huurwoning online komt, waardoor je snel kunt reageren. Zo bemachtig je snel een huurwoning.
Zelfbewoningsplicht
Is het eigenlijk wel jouw droom om uiteindelijk een woning te kopen? Met een beetje geduld worden de prijzen straks wat minder omhoog geduwd door de beleggers. In de Tweede Kamer willen ze namelijk maar al te graag een zelfbewoningsplicht van vijf jaar invoeren. Gemeenten kunnen er dan voor kiezen om wijken aan te wijzen waar kopers minimaal 5 jaar zelf in de woning moeten wonen, voordat ze het kunnen verhuren. Zo willen de verschillende partijen de balans weer terugbrengen op de huurmarkt.
Tips voor het maken van je eigen tuinhuisje
Beschikt jouw bedrijf al over een zakelijke autoverzekering?
5 investeringen die je helpen minder energie te verbruiken
Wil jij wat geld bijverdienen naast je studie? Dat doe je zo!
Is het tijd om over te stappen op een andere zorgverzekering?
Simpel een zzp bankrekening openen voor je eigen bedrijf