Reizen naar de VS met ESTA mogelijk?

Print
Reizen naar de VS met ESTA mogelijk?

Na verkiezingen reizen naar VS met ESTA weer mogelijk?

Amerika heeft een nieuwe president en het ziet ernaar uit dat hij de besluiten van zijn voorganger zal herzien. Zal reizen naar Amerika met een ESTA weer mogelijk worden?

Recente verkiezingen

De Verenigde Staten van Amerika heeft een nieuwe president. Bij de recente verkiezingen heeft de Democraat Joe Biden de zittende president Donald Trump verslagen. Deze overwinning heeft al grote gevolgen gehad voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse besluitvorming van de Amerikaanse regering. Eén ding waar veel mensen naar uitkijken is de mogelijkheid om in de nabije toekomst weer naar de VS te reizen. Aangezien het ESTA-systeem nog gewoon werkt, hoeft de president alleen nog maar het groene licht te geven.

Wat is de huidige situatie ook alweer?

Al voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus had de regering Trump duidelijk gemaakt niet te aarzelen met het instellen van reisverboden voor specifieke landen. Een aantal overwegend islamitische landen had er al een gekregen, waarbij reizigers uit deze landen de toegang tot de Verenigde Staten werd ontzegd.

Na het uitbreken van de pandemie werd dit reisverbod snel uitgebreid tot het Schengengebied, en tot het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, verbiedt het huidige Amerikaanse reisverbod mensen niet op basis van hun nationaliteit. In plaats daarvan is het verbod gebaseerd op waar elke reiziger is geweest in de 14 dagen voorafgaand aan hun reis naar Amerika. Als je bijvoorbeeld een week voordat je naar Amerika wilt reizen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest val je onder het inreisverbod. Dit betekent echter niet automatisch dat een wachttijd van 14 dagen je automatisch toegang tot de VS verleent. De kans dat men Amerika binnenkomt blijft zeer klein, aangezien het land worstelt om het coronavirus onder controle te krijgen.

Wat zal er veranderen met de nieuwe regering?

De regering-Biden heeft al duidelijk gemaakt dat het reisverbod van kracht zal blijven. Zij zien geen reden om het op te heffen, zeker niet nu er over de hele wereld steeds meer corona mutaties opduiken. Bovendien worstelt het land zelf nog steeds om met het virus onder controle te krijgen. Dit zou echter binnenkort kunnen veranderen. President Joe Biden wil een grootschalige vaccinatiecampagne starten, waarbij hij 100 miljoen burgers wil vaccineren in zijn eerste 100 dagen als president. De eerste rapporten van soortgelijke campagnes in andere landen melden dat de vaccinaties effectief zijn. Als dit in Amerika ook zo blijkt te zijn, zou dit kunnen leiden tot een mogelijke versoepeling of zelfs opheffing van het Europese reisverbod.

Reizen naar de VS: de ESTA-vergunning

Hoewel het huidige reisverbod van de Amerikaanse regering de meeste potentiële toeristen en zakenreizigers de toegang tot het land ontzegt, is het ESTA-systeem van Homeland Security nog steeds operationeel. Het ESTA is de voornaamste reisvergunning die door Europese reizigers wordt gebruikt om de Verenigde Staten binnen te komen. Het is goedkoper en gemakkelijker aan te vragen dan het standaard visum voor Amerika, en aangezien de meeste Europese burgers ervoor in aanmerking komen, is het geen verrassing dat het de veel populairdere optie is. Op dit moment kunnen reizigers in theorie een ESTA aanvragen, zolang ze voldoen aan de voorwaarden gesteld door Homeland Security. Maar zelfs als het ESTA wordt goedgekeurd betekent dit niet dat men gelijk naar Amerika kan reizen. Het reisverbod van de overheid geld ook voor reizigers met een geldige ESTA. Het voordeel van een ESTA is echter dat het twee jaar geldig is, wat betekent dat het al kan worden aangevraagd voor een reis later dit jaar of zelfs volgend jaar.