De Jonge bevestigt: dinsdag persconferentie over mogelijke versoepelingen

 © ANP

Het kabinet houdt dinsdag weer een persconferentie over de coronabestrijding. Dan moet duidelijk worden of de eerste versoepelingen worden doorgevoerd, zei minister Hugo de Jonge maandag na afloop van overleg met zijn collega’s.

Redactie

De eerste stap op het openingsplan dat het kabinet vorige week presenteerde gaat onder meer om het opheffen van de avondklok en het openstellen van terrassen in de horeca. Het kabinet had gehoopt die stap deze week te kunnen zetten, maar durfde het besluit daartoe vorige week nog niet aan.

Lees ook: ‘Kabinet iets positiever over doorgaan versoepeling op 28 april’

Per week wordt nu bekeken wat er wel en niet kan. Daarbij is de ontwikkeling van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames leidend.

Positieve signalen

Volgens De Jonge waren de prognoses over de ziekenhuisopnames die het RIVM de afgelopen dagen gaf belangrijk, maar hij liep nog niet vooruit op het besluit van dinsdag. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei eerder maandag dat het kabinet afgelopen weekeinde positieve signalen zag.

Lees ook: Nieuwe routekaart: dit zijn de vijf stappen terug naar normaal

De Jonge heeft goede hoop dat de huidige piek de laatste zal zijn. „We mogen wel enige zekerheid ontlenen aan de vaccinatie”, zegt hij. Hij wijst onder meer op de verpleeghuizen, waar de meeste bewoners zijn gevaccineerd en de sterfte sindsdien sterk is verminderd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal