UEFA kiest voor nieuwe opzet Champions League

Kylian Mbappé (links) van Paris Saint-Germain en Joshua Kimmich van Bayern München in hun kwartfinalewedstrijd in de Champions League van afgelopen week. © Hollandse Hoogte / AFP

De Champions League krijgt vanaf 2024 een andere opzet. De Europese voetbalbond UEFA kiest voor een opzet met 36 in plaats van 32 deelnemers. Het huidige poulesysteem met groepen van vier verdwijnt. In plaats daarvan spelen deelnemers in de eerste fase tien duels, vier meer dan nu, met extra inkomsten tot gevolg.

redactie

Het uitvoerend comité van de UEFA besloot maandag tijdens een vergadering in het Zwitserse Montreux dat de Champions League vanaf het seizoen 2024-2025 in een zogenaamd ‘Zwitsers model’ gespeeld gaat worden, net als de Europa League en de nieuwe Conference League die ook 36 deelnemers krijgen. In de nacht van zondag op maandag kondigden twaalf Europese topclubs aan dat ze uit onvrede over de plannen van de UEFA een eigen Super League hebben opgezet.

Alle drie de Europese bekertoernooien krijgen een grote poule met 36 deelnemers. Teams in de Europa League spelen na loting acht duels in de poule. Ploegen uit de Conference League slechts zes. De beste acht ploegen plaatsen zich voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 24 strijden om nog eens acht plaatsen voor de knock-outfase.

Super League

De poulewedstrijden staan voor september tot en met januari op het programma. Via de nationale competities plaatsen 32 ploegen zich voor de Champions League, de Europa League en Conference League. De UEFA wijst vier ploegen aan op basis van prestaties uit het heden en verleden.

Voor minimaal twaalf clubs gaat de nieuwe opzet van de Champions League niet ver genoeg. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur willen al in augustus beginnen met een Super League, een nieuwe midweekse competitie buiten de huidige Europese toernooien om die 10 miljard euro aan inkomsten moet genereren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal