Meldingen van vals spel bij huizenjacht stromen binnen

 © ANP

ANP

Bij het onlangs geopende meldpunt oneerlijke biedingspraktijken bij huizenverkopen stromen de klachten binnen.

In de eerste week ontving de Vereniging Eigen Huis (VEH) honderden meldingen van kopers en verkopers die zich benadeeld voelen door makelaars.

De vereniging ontvangt al jaren signalen over oneerlijke praktijken bij de aan- en verkoop van woningen. Zo lijkt het erop dat veel kopers buitenspel worden gezet als zij zonder aankoopmakelaar op een woning bieden of vragen om een voorbehoud van financiering of keuring. Ook zouden makelaars onderlinge afspraken maken over de verkoop van woningen en geven ze mogelijk alleen biedingen door van klanten van bevriende makelaars.

„Het is heel lastig om handjeklap door makelaars tijdens het koop- en verkoopproces te bewijzen”, zegt Wike Wilbrink, belangenbehartiger woningmarkt bij de VEH. Met het meldpunt wil de vereniging inzichtelijk maken hoe groot het probleem is.

De problemen zijn door de schaarste op de huizenmarkt acuter geworden. Het grootste deel van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Vaak gebeurt dat via een inschrijving, waarbij alle geïnteresseerden voor een deadline een bod kunnen uitbrengen op een huis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal