Aandeelhouders stemmen niet over goedkeuring voor bestuur ABN AMRO

Print
Aandeelhouders stemmen niet over goedkeuring voor bestuur ABN AMRO

Afbeelding: ANP

Op de aandeelhoudersvergadering van ABN AMRO wordt woensdag niet gestemd over het wel of niet verlenen van de zogenoemde decharge aan het bestuur.

De bijeenkomst volgt te kort op de schikking van 480 miljoen euro die de bank maandag met het Openbaar Ministerie trof wegens nalatig antiwitwasbeleid. Veel aandeelhouders die al hadden doorgegeven hoe ze zouden stemmen, konden die boete daardoor niet meer meenemen in hun overwegingen, dus wordt het agendapunt volledig geschrapt.

Krijgt een bestuur decharge, dan zijn de bestuurders persoonlijk niet meer verantwoordelijk te houden voor alles wat er in de afgelopen periode is gebeurd. Meestal is zo’n stemming een formaliteit. Maar als een meerderheid tegen decharge stemt, is dat een duidelijk motie van afkeuring voor het bestuur van een beursgenoteerd bedrijf.

ING

Het overkwam de top van ING tijdens de algemene vergadering in het voorjaar van 2019. Aandeelhouders waren bijzonder ontevreden over de informatie die ze kregen in de aanloop naar de megaschikking van 775 miljoen euro die ING met het OM trof, eveneens wegens gebrekkige controles om witwassen tegen te gaan.

Kritiek

ABN AMRO kreeg van de Vereniging Effectenbezitters onlangs ook al stevige kritiek over de manier waarop de bank nieuws rond het witwasonderzoek naar buiten had gebracht. Het OM kwam met zwaardere verdenkingen aan het adres van de bank. Maar die meldde dat slechts ergens onderin het jaarverslag en niet direct in een apart persbericht. Onwetende beleggers zouden zo miljoenen euro’s schade hebben geleden, aldus de VEB.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee