Video: Nederland begint woensdag weer met prikken met Janssen

Print

2021-04-20 Persconferentie Rutte en De Jonge (eerste versoepelingen). Video: De Telegraaf

Nederland blijft prikken met het vaccin van Janssen, ondanks dat er twijfel was over mogelijke bijwerkingen. „We beginnen morgen met mensen in de ziekenhuizen en de GGZ”, zegt demissionair coronaminister De Jonge.

„Er is geen aanleiding om aan de gezondheidsraad te vragen om nader onderzoek te doen”, zegt De Jonge. Hij vindt dat de bevindingen voldoende aanleiding geven voor groen licht aan het Leidse vaccin. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft onderzoek gedaan naar een zeldzame combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes. Dat is inderdaad een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, stelde de EMA vast, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Die bevinding is voor het kabinet genoeg om weer met het middel te prikken, aldus De Jonge.

Er is meer goed nieuws. De avondklok loopt af op 28 april, dan mogen er ook weer twee bezoekers thuis worden ontvangen. De terrassen mogen dan ook weer open van 12.00 tot 18.00 uur. Dat zegt demissionair premier Rutte tijdens de coronapersconferentie.

Op die terrassen mogen maximaal 50 mensen per terras zitten. „Het is een eerste stap en het is goed dat we die kunnen nemen.” Bovendien is een afspraak in niet essentiële winkels dan niet meer nodig, zegt Rutte. Wel geldt nog een maximum aantal bezoekers per ruimte. Kleine winkels mogen vanaf 28 april spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter, zei Rutte in de persconferentie op dinsdag.

Lees ook: Ook versoepelingen voor theorie-examen, begrafenissen en markten

Demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge geven dinsdagavond 19.00 uur opnieuw tekst en uitleg over de eerste stap in het versoepelen van de coronamaatregelen.

Risico

„Zonder risico’s gaat het niet, maar de risico’s moeten verantwoord zijn. Daar moeten we zorgvuldig in zijn, dat zijn we verplicht tegenover mensen in de zorg.” Dat maakt het besluit volgens Rutte ook zo spannend om de eerste stap te zetten. „We zijn blij dat dit kan, want de samenleving snakt naar die stap.”

Het verschil met vorige week is volgens Rutte niet heel groot. Maar toch vlakt de instroom in ziekenhuizen nu af, zegt hij. „Maar we kunnen ons nog weinig tegenslag permitteren.”

Van de versoepelingen lekte al veel uit. Na een week uitstel en openlijke twijfel durft het demissionaire kabinet het alsnog aan om de eerste stap te zetten op weg naar een samenleving zonder coronabeperkingen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee