Coalitiepartijen blokkeren hogere zorgbonus in Tweede Kamer

Print
Coalitiepartijen blokkeren hogere zorgbonus in Tweede Kamer

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het demissionaire kabinet hoeft niet met meer geld over de brug te komen voor de bonusregeling voor zorgpersoneel.

Een voorstel daartoe kreeg geen meerderheid, doordat de huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegenstemden.

Lees ook: Oppositiepartijen willen meer ruimte voor zorgbonus

Als blijk van waardering voor de inzet in de coronacrisis kwam er vorig jaar op aandringen van de Tweede Kamer een bonus voor zorgpersoneel van 1000 euro, die werd toegekend tot een bepaald inkomensniveau. Het aantal aanvragen dat hiervoor binnenkwam, lag een stuk hoger dan het kabinet had verwacht. Daardoor werd het budget voor de bonus vorig jaar ruim overschreden.

Voor dit jaar is er een bonus van 500 euro ingeboekt, maar minister Tamara van Ark (Medische Zorg) kwam vorige week met een winstwaarschuwing: als er wordt vastgehouden aan 500 euro, is er alleen genoeg budget om mensen in de ‘frontlinie’ van de coronazorg te belonen. Als alle zorgmedewerkers een bonus zouden krijgen, valt deze een stuk lager uit: tussen 200 en 240 euro. Een bonus van 500 euro voor iedereen in de zorg zou 765 miljoen euro meer kosten dan begroot.

Lagere bonus

In het coronadebat vorige week schetste Van Ark de twee opties, en zei ze dat het aan het parlement was om de knoop door te hakken. Haar voorkeur gaat naar de lagere bonus voor al het zorgpersoneel, gaf ze toen aan.

De Kamer debatteert donderdag weer over de coronabestrijding.

Boosheid over wegstemmen ruimere bonusregeling zorgpersoneel

„Uiterst teleurstellend” en „niet uit te leggen”, noemen vertegenwoordigers van zorgpersoneel het besluit van het parlement om niet meer geld vrij te maken voor de bonusregeling voor zorgmedewerkers. Beroepsorganisatie NU’91 vindt de keuze van de Tweede Kamer „een diskwalificatie” van mensen in de zorg.

De Tweede Kamer stemde een voorstel voor meer geld weg. Er was een nieuwe bonus van 500 euro ingepland, maar minister Tamara van Ark (Medische Zorg) zei vorige week dat er dan alleen genoeg budget is om mensen in de ‘frontlinie’ van de coronazorg te belonen. Als alle zorgmedewerkers een bonus zouden krijgen, valt deze een stuk lager uit. Een bonus van 500 euro voor iedereen in de zorg zou 765 miljoen euro meer kosten dan begroot.

Gemiste kans

CNV Zorg & Welzijn vindt het „uiterst teleurstellend” dat er niet meer geld komt voor de bonusregeling . „Een gemiste kans”, noemt de CNV de keuze van de Kamer. „Zeker in een tijd waarin er wel miljarden worden vrijgemaakt voor het bedrijfsleven, fieldlabs en testen.”

De keuze leidt ook tot onbegrip bij beroepsorganisatie NU’91. „Dit is niet meer uit te leggen. Ik schaam me ervoor zorgmedewerkers te moeten vertellen dat zij niet meer de beloofde 500 euro krijgen, terwijl hen wel wordt verzocht hun vakantie op te offeren.”

Zonder extra geld moet het kabinet kiezen tussen 200 tot 240 euro netto voor alle zorgmedewerkers, of 500 euro voor een beperkte groep die zich aan de frontlinie van de coronacrisis bevindt. Daar wil een woordvoerder van NU’91 niet tussen kiezen: „Iedereen zou 500 euro krijgen, dus regel dat. Of ga straks maar aan mensen in de gehandicaptenzorg uitleggen dat zij niet genoeg met coronapatiënten hebben gewerkt voor een bonus.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee