Dit zijn alle versoepelingen op een rij

Print
Dit zijn alle versoepelingen op een rij

Afbeelding: De Telegraaf

Langzaam maar zeker gaat ons land van het slot. Volgende week worden in de woorden van demissionair premier Rutte ‘voorzichtige stappen’ gezet om te versoepelen. Hoewel de piek in het aantal ziekenhuisopnamen nog niet is geweest, vindt het kabinet het nodig om de samenleving iets meer ademruimte te geven.

Wat verandert er ten opzichte van nu? Dit zijn alle versoepelingen op een rij:

  • De avondklok gaat er eindelijk af. Vanaf 28 april om 4.30 mogen mensen weer na tienen een wandeling maken, zonder hond of werkgeversverklaring.
  • Op diezelfde datum worden de regels voor het thuisbezoek verruimd. In plaats van maximaal 1 persoon mogen Nederlanders maximaal twee personen per dag ontvangen. Kinderen onder de 12 jaar worden hierin niet meegerekend.
  • Terrassen mogen onder strenge voorwaarden weer open. Tussen twaalf uur ’s middags en zes uur ’s avonds mag het buitenterras van horecagelegenheden open. Gasten mogen alleen met het eigen huishouden of met maximaal 2 personen buiten het huishouden aan één tafel. Ook moeten terrasgangers een reservering maken en mogen zij niet van hun zitplaats wijken, tenzij ze naar de wc moeten of willen afrekenen. Binnen moeten gasten een mondkapje op. De terrassen van sportclubs mogen overigens niet open, ook niet tussen 12.00 en 18.00 uur.
  • Winkels mogen open tot 20.00 uur en hoeven niet meer te werken met reserveringen. In plaats daarvan wordt een maximumaantal bezoekers gehanteerd per vierkante meter. Winkels mogen maximaal één persoon per 25 vierkante meter ontvangen. Voor winkels met meerdere verdiepingen geldt dat er maximaal 2 klanten per verdieping mogen winkelen, onafhankelijk van de grootte van de winkel.
  • Markten in de buitenlucht mogen weer volledig open.
  • Vanaf 26 april mogen het hbo en het wo onder voorwaarden weer open. Studenten mogen ‘ongeveer 1 dag per week’ fysiek naar de hogeschool of universiteit. Ook de bibliotheken van onderwijsinstellingen mogen weer open. Wel moet er overal 1,5 meter kunnen worden gehouden. Ook gaat het kabinet zelftesten beschikbaar stellen voor studenten en medewerkers.
  • Voor uitvaarten wordt het maximale bezoekersaantal opgeschroefd. In plaats van slechts 50 aanwezigen, mogen er nu 100 bezoekers komen.
  • Theorie-examens voor rij-, vaar- en vliegbewijzen mogen weer worden afgenomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee