Leerlingen brengen eerbetoon aan Joodse onderduik
Leerlingen van Compass in Brunssum en het Broekland College in Hoensbroek brachten onlangs een eerbetoon aan het verzet in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele tientallen gezinnen boden toen onderduik aan Joodse kinderen die uit Amsterdam waren gesmokkeld. Zo wisten 251 kinderen de oorlog te overleven.
Deze bijzondere geschiedenis is ook nu nog relevant, zegt wethouder Hugo Janssen (Cultuur). „De mensen die toen hun huis openstelden voor vervolgde Joden, maakten een keuze. Ze laten zien dat je met één daad het verschil kunt maken. Dat is ook voor ons een actuele boodschap. Voor ons en voor onze jeugd. Die boodschap is: ook jij kunt het verschil maken”.
Kunstwerk
Leerlingen van voortgezet onderwijs in Brunssum en Hoensbroek, Compass en Broekland, deden afgelopen jaar mee aan een lesprogramma rondom de Tweede Wereldoorlog en het thema ‘vrijheid’. Onderdeel van het programma was het maken van een kunstwerk als een eerbetoon aan pater Wim van der Geest, die de spil vormde van de organisatie van de Joodse onderduik in Brunssum. Ook legden de leerlingen een krans bij het Joods Monument in Brunssum. Tijdens deze ceremonie lazen de leerlingen zelfgeschreven gedichten voor.
Docent Erik Molnar: „Wat we de leerlingen met dit programma willen bijbrengen, is de boodschap dat je in tijden van nood elkaar helpt. Dat was toen zo. En dat is ook nu nog hoogst actueel”.