Chipmachinefabrikant ASML rekent op sterke omzetgroei in 2021

 © ANP

Veldhoven
ANP

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML denkt dat de omzet dit jaar sterk zal toenemen, geholpen door de grote vraag naar zijn systemen nu er wereldwijd tekorten aan chips zijn.

De onderneming rekent op een omzetgroei met wel 30 procent in vergelijking met vorig jaar.

Het in Veldhoven gevestigde ASML spreekt van een sterke vraag naar chips vanuit alle markten, bijvoorbeeld voor 5G-netwerkapparatuur en kunstmatige intelligentie (AI). Volgens topman Peter Wennink is de vraag vergeleken met drie maanden geleden aanzienlijk groter geworden. Door het vele thuiswerken neemt de vraag naar chips voor bijvoorbeeld laptops en smartphones al langere tijd toe. Ook voor elektrische auto’s is de behoefte aan halfgeleiders erg groot.

Opbrengsten

De orderontvangst bedroeg in de afgelopen periode ruim 4,7 miljard euro, tegen meer dan 4,2 miljard euro in het voorgaande kwartaal. De opbrengsten stegen naar bijna 4,4 miljard euro, van minder dan 4,3 miljard euro in het vierde kwartaal. De nettowinst bleef vrijwel gelijk op iets meer dan 1,3 miljard euro.

Inmiddels zijn er tekorten aan chips waar vooral de wereldwijde auto-industrie last van heeft, met tijdelijke sluiting van autofabrieken van bijvoorbeeld Volkswagen, Toyota Motor en Daimler. Om die tekorten aan te pakken en in de vraag te kunnen voorzien hebben grote chipsconcerns zoals het Taiwanese TSMC, het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics en het Amerikaanse Intel enorme investeringen in uitbreiding van de productiecapaciteit aangekondigd. Daarmee zijn vele tientallen miljarden dollars gemoeid.

EUV-machines

In het afgelopen kwartaal kreeg ASML voor 2,3 miljard euro aan bestellingen voor zijn hypermoderne EUV-machines. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk en zijn zo groot als een bus.

Zo werd in februari nog bekend dat het Zuid-Koreaanse chipbedrijf SK Hynix de komende vijf jaar voor zo’n 3,6 miljard euro aan EUV-machines gaat kopen bij ASML. Die gaat SK Hynix gebruiken om nog snellere en energiezuinigere geheugenchips te fabriceren. ASML mag overigens geen EUV-machines naar China exporteren omdat nog altijd wordt gewacht op een Nederlandse exportvergunning. Dat komt omdat de Amerikanen liever niet hebben dat die hoogwaardige en gevoelige technologie in China belandt vanwege de handelsspanningen tussen de twee grootmachten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal