Jongen Projectontwikkeling wint bouwproject bij stadsbrug Weert

Winnend schetsontwerp voor het iconisch woongebouw bij de stadsbrug in Weert. © JPO

Weert -

Het schetsontwerp van JPO (voorheen Jongen Projectontwikkeling) is gekozen als iconisch gebouw bij de Weerter stadsbrug. Het wooncomplex bestaat uit meerdere gebouwen rond een groen plein.

Pieternel Kellenaers

Het winnend ontwerp dat door JPO samen met FAAM architects en DELVA Landscape Architecture & Urbanism is gemaakt, is gekozen door de beoordelingscommissie van de gemeente en zal op 20 mei worden toegelicht en voorgelegd aan de raadscommissie Ruimte & Economie.

Lees ook: ‘Grootste dak-akker’ afvaller in wedstrijd Weert voor een iconisch pand bij stadsbrug

Toren

Het wooncomplex zal in elk geval bestaan uit een toren zoals de Hameij aan de overkant van de stadsbrug als poortwachter bij de noordelijk entree van Weert. De toren gaat het plein (het Bassin) aan de zuidkant van het kanaal afbakenen, vormt de afronding van het waterfront en is zo geplaatst dat de Martinuskerktoren vanaf de Eindhovenseweg zichtbaar blijft. De andere gebouwen, opgetrokken uit houten blokken en metselwerk, worden trapsgewijs lager richting omliggende bebouwing en het groene plein tussen de gebouwen, zodat de hoogtes goed aansluiten. Het ontwerp heeft geen specifieke voor- of achterkant, maar heeft naar elke zijde een ander gezicht. Op het plein en rond de gebouwen is ruimte voor gevel- en dakgroen dat op een natuurlijke manier voor klimaatbeheersing gaat zorgen.

Het winnend ontwerp vanuit de lucht gezien. © JPO

Co-living

Behalve koopappartementen met buitenruimtes zal ook het woonconcept co-living worden aangeboden waarbij huurders van kleinere huurappartementen voorzieningen met elkaar delen. Het plan sluit vanwege de duurzame uitstraling volgens de beoordelingscommissie goed aan bij de ambitie uit de strategische visie van Weert om in 2030 een groene thuishaven te zijn. Voor het ontwerpen van het gebouw was veel belangstelling; 29 partijen deelden hun visie met de gemeente, vier daarvan zijn uitgekozen om een schetsontwerp te maken. Zaterdag maakte een afgevallen finaliste haar ontwerp voor ‘De Brugwachter’ bekend, een gebouw vol dakakkers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal