President-commissaris De Swaan: ‘Vertrouwen in ABN AMRO is geschaad’

 © Hollandse Hoogte / ANP

ANP

Door de witwasperikelen bij ABN AMRO is het vertrouwen in de bank geschaad. Dat zegt president-commissaris Tom de Swaan.

Volgens hem heeft het financiële concern de verwachtingen van de samenleving als het gaat om het tegengaan van witwassen niet kunnen waarmaken.

„Dit is een zeer serieuze zaak. De bank heeft zijn poortwachtersfunctie niet goed uitgevoerd. Dat is onacceptabel en dit is niet waar ABN AMRO voor staat”, zo benadrukte De Swaan woensdag aan het begin van de aandeelhoudersvergadering van de bank.

Schikking

Eerder deze week schikte ABN AMRO voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, waarmee een punt werd gezet achter het strafrechtelijk onderzoek naar structurele gaten in anti-witwascontroles door de bank. Wel onderzoekt het OM nog individuele bestuurders die in het verleden de bank leidden, onder wie oud-topman Gerrit Zalm en voormalig directielid Chris Vogelzang.

Ook risicodirecteur Tanja Cuppen ging in op de kwestie. Zij stelde in haar verslag aan de aandeelhouders dat maandag bij medewerkers van de bank een gevoel van schaamte leefde, en tegelijk een soort opluchting omdat de onzekerheid over het onderzoek van justitie eindelijk achter de rug is. Cuppen denkt dat het ABN AMRO moeite zal kosten om de geloofwaardigheid van de bank en het vertrouwen te herstellen.

Negatief

Dat komt volgens haar ook omdat het concern onlangs op andere manieren negatief in het nieuws is gekomen. Zo verloor ABN AMRO op de Amsterdamse beurs zijn plek in de toonaangevende AEX-index. Ook leed ABN AMRO een nederlaag bij klachteninstituut Kifid in een zaak over woekerrentes op kredieten. „Ook dit houdt mijn collega’s vanzelfsprekend bezig.”

Aandeelhouders komen later op de vergadering ongetwijfeld met kritische vragen over de affaire rond het witwassen. Zo was beleggersorganisatie VEB eerder al kwaad omdat ABN AMRO niet duidelijker naar buiten had gebracht dat de verdenkingen van het OM ernstiger waren geworden dan aanvankelijk gemeld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal