Duitse Bondsdag stemt in met omstreden nationale coronawet

Print
Duitse Bondsdag stemt in met omstreden nationale coronawet

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

De Duitse Bondsdag is akkoord gegaan met een wetswijziging die de Duitse regering in staat stelt rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, inclusief een fel omstreden avondklok en contactbeperkingen. Berlijn kan voortaan aan een ‘nationale noodrem’ trekken, buiten de zestien deelstaten om.

Bondskanselier Angela Merkel vindt dat de bestrijding van het coronavirus zoals die was geregeld met de deelstaten, halfslachtig en ontoereikend is geweest. Ze heeft de wet laten aanpassen om buiten de deelstaten om in gebieden met erg veel besmettingen in te kunnen grijpen. De Bondsraad, een soort hogerhuis, buigt zich donderdag over de kwestie. In het land van 84 miljoen inwoners zijn er momenteel bijna 5000 van de 275.000 mensen die het virus dragen, zeer ernstig ziek.

De christendemocratische en sociaaldemocratische coalitiepartijen schaarden zich achter het voorstel van de regering. De kritiek van de oppositie daarentegen was niet mals. De grootste oppositiepartij Alternative für Deutschland sprak over een aanval op de vrijheid en het gezond verstand. De liberale FDP noemde een algemene spertijd geen geschikt middel in de strijd tegen corona. De Groenen vonden de plannen halfslachtig en onthielden zich, melden Duitse media.

Bij een demonstratie in Berlijn tegen de coronawet kwam het tot confrontaties met de politie, die traangas en pepperspray inzette om de menigte uiteen te drijven. Zeker dertig betogers werden gearresteerd. Naar schatting 8000 demonstranten waren in de Duitse hoofdstad om hun onvrede te uiten over de aanscherping van de wetgeving. De meeste deelnemers droegen geen mondkapjes en hielden niet voldoende afstand.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee