Scheidsrechters Kuipers en Makkelie aangewezen voor EK voetbal

 © Hollandse Hoogte / AFP

De scheidsrechters Björn Kuipers en Danny Makkelie zijn aangewezen voor het EK voetbal komende zomer in meerdere landen.

RedactieBron: ANP

Dat heeft de KNVB bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat er twee Nederlandse scheidsrechters op een EK actief zijn. Kuipers (48) en Makkelie (38) zijn zowel nationaal als internationaal gewaardeerde arbiters. Kuipers was al actief op twee EK’s en twee WK’s. Hij floot tevens finales in de Champions League en Europa League.

Makkelie, parttime politieagent, fluit sinds 2011 op internationaal niveau. Hij was als videoarbiter actief op het WK 2018 en had vorig jaar de leiding bij de finale van de Europa League, tussen Sevilla en Internazionale.

Mario Diks

Makkelie kwam vorige week nog in het nieuws, omdat hij zijn vaste assistent Mario Diks inwisselde voor Jan de Vries. Makkelie had geen groot vertrouwen meer in Diks, die eind maart in blessuretijd een zuivere goal van de Portugees Cristiano Ronaldo in het WK-kwalificatieduel tussen Servië en Portugal (2-2) over het hoofd zag. Omdat er geen VAR was bij de wedstrijd, kon Makkelie die fout niet rechtzetten.

Kuipers en Makkelie worden op het EK bijgestaan door hun vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra (Team Kuipers) en Hessel Steegstra en De Vries (Team Makkelie). In totaal selecteerde de UEFA achttien Europese scheidsrechters. In het kader van een uitwisselingsproject met Conmebol komt daar één Zuid-Amerikaanse arbiter bij.

‘Jongensdroom’

Kuipers is de eerste Nederlandse scheidsrechter die op vijf eindtoernooien in actie zal komen. „EURO 2020 zou mijn laatste eindtoernooi worden, toen het vorig jaar werd uitgesteld. Ik heb er over moeten nadenken om nog een jaar door te gaan. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, ook voor mijn fantastische assistenten. We zijn vastberaden om er een geweldig EK van te maken.”

Makkelie begint aan zijn eerste eindtoernooi waar hij als scheidsrechter in actie komt. „Het is een jongensdroom die uitkomt. Ik ben begonnen met fluiten op m’n tiende, het is heel mooi dat ik dit dan weet te bereiken. Blijdschap en trots overheersen, ook voor mijn team.”

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, spreekt van een verdiende beloning voor Kuipers en Makkelie. „De prestaties van Björn en Danny hebben de arbitrage in Nederland de afgelopen jaren al een enorme boost gegeven, ik ben ervan overtuigd dat ze dat op het EK gaan doortrekken. Het is geweldig dat Nederland twee arbiters levert voor het EK.”

Luister ook naar de Voetbalpodcast van De Limburger:

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal