Omzet Basic-Fit ingestort door gedwongen sluiting sportscholen

 © ANP

ANP

De omzet van Basic-Fit is in het eerste kwartaal van dit jaar ingestort door de coronalockdowns.

De meeste fitnessclubs van de sportscholenuitbater bleven dicht en het aantal abonnees nam de afgelopen periode flink af.

Sinds halverwege december zijn alle sportscholen in Nederland, België en Frankrijk gesloten. Alleen de sportscholen in Spanje en Luxemburg konden het grootste deel van het kwartaal de deuren openen. In totaal bleef 94 procent van alle sportscholen van Basic-Fit, het bedrijf heeft er 905, dicht. Het aantal abonnees liep met 10 procent terug naar 1,8 miljoen.

De omzet kelderde in het eerste kwartaal tot 10,7 miljoen euro, tegen 137,5 miljoen euro een jaar eerder. In februari haalde de onderneming 150 miljoen euro op om de coronacrisis door te komen.

Langer dan noodzakelijk

„De huidige periode van sluitingen van fitnessclubs in onze grotere markten duurt langer dan verwacht en ook langer dan noodzakelijk, vinden wij”, zegt topman René Moos van Basic-Fit. Hij is net als de hele branche van mening dat sporten juist helpt om gezond te blijven en mensen weerbaarder maakt. „Daarbij kunnen we met ons reserveringssysteem het aantal bezoekers reguleren”, aldus Moos.

Basic-Fit meldt dat sportscholen in Nederland mogelijk vanaf 11 mei de deuren weer mogen openen volgens de nu verwachte versoepelingen van de coronamaatregelen. Het bedrijf rekent erop dat de clubs in België en Frankrijk snel daarna weer bezoekers mogen ontvangen.