‘Hypotheekregels overheid discrimineren jonge mensen’

Print
‘Hypotheekregels overheid discrimineren jonge mensen’

Afbeelding: Hollandse Hoogte

De huidige hypotheekregels van de overheid discrimineren jonge mensen aan het begin van hun carrière.

Bij de berekening van een maximale hypotheek wordt namelijk geen rekening gehouden met hun toekomstige inkomen, stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Het onderzoeksinstituut merkt dat het de afgelopen jaren moeilijker is geworden om een koopwoning te financieren. Dat geldt extra voor jonge starters. „Na het afsluiten van een hypotheek zien zij hun inkomen snel stijgen in de tijd, terwijl dit voor oudere huizenbezitters duidelijk minder het geval is.”

Het EIB vindt het opmerkelijk dat inkomensperspectief bij ouderen juist wel wordt meegewogen. Bij de verstrekking van een hypotheek aan iemand op leeftijd moet „al tien jaar” voor het ingaan van een pensioen rekening worden gehouden met een lager inkomen.

Bescherming

De inkomensnormen bij de berekening van een maximale hypotheek moeten bescherming bieden tegen het ontstaan van restschulden en betalingsproblemen. Maar volgens het EIB bieden de regels helemaal geen effectieve bescherming. Zo is de groep die met betalingsproblemen wordt geconfronteerd „uitzonderlijk klein”. Daarbij kunnen de regels niet voorkomen dat de restschulden ontstaan, alleen dat ze lager uitvallen.

Rente

Een daling van de rente heeft de afgelopen jaren geleid tot lagere woonkosten voor kopers, maar niet tot meer hypotheekruimte. Door de inkomensnormen vertaalt dat zich juist in minder hypotheekruimte, schrijft het EIB. Er wordt geen verband gelegd tussen het bedrag dat wordt afgelost en het effect daarvan op het risico dat een koper met restschulden komt te zitten. Als huishoudens meer en sneller aflossen, dan neemt dat risico ook snel af.

Versoepeling van de inkomensnormen, vooral voor jongeren, zou volgens het instituut een oplossing kunnen zijn. Daardoor zouden meer mensen een huis kunnen kopen en het zou zorgen voor meer doorstroming op de vrije huurmarkt en koopmarkt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee