Bekendmaking gekozen sneltesters voor deels heropenen Nederland

Print
Bekendmaking gekozen sneltesters voor deels heropenen Nederland

Afbeelding: ANP

Stichting Open Nederland maakt vrijdag bekend welke aanbieders van coronasneltesten het project Testen voor Toegang kunnen helpen met het deels heropenen van Nederland.

Extra testcapaciteit is nodig om het doel van het kabinet te halen, dat 1,1 miljard uittrok om eind mei dagelijks 400.000 afgenomen sneltests mogelijk te maken. Er zijn 44 bedrijven die hun diensten hebben aangeboden voor zeven plekken, een voor alle zeven regio’s waarin Stichting Open Nederland het land heeft opgedeeld.

Lees ook: Bezorgd OMT pleit voor andere regels bij proefevenementen

Onder de gegadigden zitten ook enkele sneltestaanbieders die meededen aan het recente kort geding tegen Stichting Open Nederland. Als in een regio meerdere partijen voldoen aan de gestelde voorwaarden, zal een loting uitsluitsel bieden.

Vorige week spanden dertig sneltestbedrijven een kort geding aan tegen de stichting, omdat alleen het Baarnse Lead Healthcare was benaderd voor het eerste deel van de pilot om Nederland weer deels te heropenen. Lead Healthcare kreeg die taak zonder een gebruikelijke openbare aanbesteding, waardoor andere geïnteresseerde partijen geen kans maakten op de opdracht. Daar was voor gekozen omdat een openbare aanbesteding zes tot acht weken kost, zei coronaminister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer. De rechtbank in Amsterdam stelde Stichting Open Nederland in het gelijk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee