Bondskanselier Merkel: ik wist niet eerder van fraude Wirecard

Print
Bondskanselier Merkel: ik wist niet eerder van fraude Wirecard

Angela Merkel. Afbeelding: EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt niets te weten van de grote fraude bij het failliete fintechbedrijf Wirecard voordat het schandaal in juni vorig jaar bekend werd.

Zelf had ze Wirecard eerder nog gepromoot op een reis naar China. Maar daar zou niks achter gezocht moeten worden, benadrukte ze vrijdag voor een parlementaire commissie. Volgens Merkel is het normaal dat de Duitse overheid op buitenlandse reizen opkomt voor de belangen van Duitse bedrijven.

Verhoord

Merkel wordt verhoord door de parlementaire commissie die in Duitsland onderzoek doet naar de miljardenfraude. Doel is om uit te vinden wat de regering wist en wanneer. De affaire heeft namelijk veel stof doen opwaaien, te meer omdat uit onderzoek is gebleken dat er contacten waren tussen Wirecard, voormalige medewerkers van de Duitse inlichtingendiensten en de hoogste regeringskringen.

Verantwoordelijkheid

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft eerder alle verantwoordelijkheid voor de ineenstorting van fintechbedrijf Wirecard afgewezen. Voor de parlementaire commissie liet Scholz weten dat de verantwoordelijkheid voor de fraude volledig bij het bedrijf en de accountants ligt.

Wirecard werd gezien als een Duits succesverhaal. Nadat er al enkele jaren berichten waren over financiële malversaties bij het bedrijf, gaf Wirecard vorig jaar juni toe dat er enkele miljarden euro’s misten en waarschijnlijk nooit hadden bestaan. Drie dagen later was het financiële concern failliet. Ondanks dat er al eerder aanwijzingen waren dat er zaken niet klopten bij Wirecard, reageerden zowel accountants als toezichthouders niet of nauwelijks.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee