Twaalf lintjes in Bergen

Print
Twaalf lintjes in Bergen

Afbeelding: ANP

Nieuw-Bergen -

In Bergen hebben dit jaar twaalf mensen een Koninklijke onderscheiding gekregen. Tenzij anders vermeld zijn de gedecoreerden aan de vooravond van Koningsdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ad van Beurden (72) uit Nieuw Bergen is sinds zijn pensionering in 2003 bij de landmacht maatschappelijk zeer actief. Hij is of was vrijwilliger bij het vogelasiel, de belastingservice van de FNV, mededelingenblad De Fontein, de stichting Welzijnsbevordering, de H. Petrusparochie en Humanitas.

Vooral voor zijn inzet voor het koeltechnisch onderwijs, onder andere als directeur van de Stichting GO, heeft Eric Dilweg (68) uit Nieuw Bergen een lintje gekregen. Daarnaast was de decorandus bijna twaalf jaar gemeenteraadslid, is hij bestuurslid/voorzitter van de Progressieve Kombinatie en plaatsvervangend lid van de commissies Welzijn en Samenleving.

In Wellerlooi kunnen ze blij zijn met timmerman Marcel Frederix (56) want in zijn vrije tijd is die actief voor voetbalvereniging Resia ’42, onderhoudt hij het sportpark en organiseert hij het kerstzaalvoetbaltoernooi en de Maasdorpencup. Verder vervult Frederix verschillende vrijwilligersfuncties bij carnavalsvereniging De Kuluut.

Naast zijn werk als directeur in de logistiek is de inmiddels gepensioneerde Willy Jans (70) uit Nieuw Bergen actief bij de Siebengewaldse carnavalsvereniging De Bessembienders. Hij schrijft onder meer buuts en helpt beginnende buuttereedners. Jans is verder voorzitter en penningmeester van Ons Genoegen, de schutterij die hij ook vertegenwoordigt bij de schuttersbond Noord-Limburg, de bond Juliana en het OLS. Privé is Willy Jans mantelzorger voor zijn echtgenote.

Veronica Jeuken-Sijberts (61) uit Well heeft een groot deel van haar vrije tijd besteed als vrijwilliger van Buurtvereniging Kliek ’91. Zij hielp mee bij de kienavond en het paasfeest en maakte carnavalskostuums. Bovendien is of was ze vrijwilliger bij de werkgroep Buitenschoolse Activiteiten en het Kindervakantiewerk, de Sint Vitusschool, de Wellse parochie, Vrienden van de Maasjoerts, carnavalsvereniging De Maasjoerts, voetbalvereniging EWC ’46, Well-Lympics en het Archief Well.

De lijst van vrijwilligersactiviteiten van Piet Manders (55) uit Afferden is lang: kerkorganist, Gezinskoor, Lokale Omroep Gennep, Vereniging Hèjje Mojjer, Uitkijktoren Afferden, Kasteelruïne Afferden, de Stichting Bevordering Leefbaarheid Ouderen, huiskamer Béjèn,de dorpsraad en zij houdt de speeltuin bij het Heijmanspark onkruidvrij en zij maait daar het gras.

Voetbalvereniging Resia ’42 boft maar met haar vrijwilliger Chris Michiels (54) uit Wellerlooi. Hij verspreidde het clubblad, deed de ledenadministratie, was leider van het jeugdteam en lid van de jeugdcommissie, was contactpersoon tussen bestuur en selectiebegeleiding, het team dat het veld onderhoud, de ledenadministratie en voetbaltechnische zaken. Michiels was jarenlang leider van het eerste en het tweede elftal van Resia ’42.

Dat boffen eldt ook voor Noud Steegh (70) uit Wellerlooi. Die vervulde bij Resia ’42 tal van functies sinds 1982. Een greep daaruit: leider jeugdteam, de communicatiecommissie, het dameselftal, voetbaltechnische zaken, vice-voorzitter, (interim)voorzitter en omroeper.

Hij is al 26 jaar dijkwacht van het Waterschap Limburg en gaat op pad als het Maaswater stijgt. Piet Ponjee (67) uit Bergen is daarbij beheerder van het kerkhof van de Sint Petrusparochie en koster van de kerk. En medeoprichter en voorzitter/penningmeester van de dorpsraad. In die functie is hij druk met subsidie-aanvragen, praat hij over de inrichting van het dorp, de dijkovergangen en de verkeersveiligheid. Ook is hij voorzitter van de werkgroep Bergen Toen en Nu. In de sportieve hoek is Ponjee actief bij sportvereniging Vitesse ’08 in Gennep.

Grad Sijbers (59) uit Well vervult sinds 1989 een hoop functies bij carnavalsvereniging De Maasjoerts. Hij was bijvoorbeeld niet alleen prins (2011), maar deed ook het camerawerk en het licht op de zittingen. Voor buurtvereniging Kliek ’91 regelde hij de buurtfeesten en bouwde hij carnavals- en prinsenwagens. De rest van de vrije tijd besteedde hij aan de werkgroep Buitenschoolse Activiteiten en het Kindervakantiewerk, de EHBO, de Stichting Spokentocht, Speelvoorzieningen Well, het Waterschap (dijkwacht), Wells Forum, wandelgroep DZWW en belangengroep Dijkversterkingen Well.

Well heeft de jaarlijkse boerenbruiloft te danken aan Marleen Timmermans-Koenen (70). Zij was namelijk jarenlang vrijwilliger bij buurtvereniging WellKom. Maar ook bij carnavalsvereniging De Maasjoerts, Gemengde Zangvereniging In Canto, de website Wellaandemaas.nl en de stichting Archief Well. Mevrouw Timmermans was medeauteur van de boekenserie Well: sporen uit het verleden.

In Siebengewald woont Ger Welbers (66), maar deze oud-medewerker van de gemeente beperkte zijn vrijwilligersactiviteiten bepaald niet tot zijn woondorp. Hij is al bijna 50 jaar vrijwilliger bij Jong Nederland Bergen en is medeoprichter van Imkersvereniging Bergen, Imkersvereniging Horst en de Bijenoase Bergen. De decorandus is gastheer en natuurgids bij het Nationaal Park De Maasduinen IVN, afdeling Maas en Niers. Als lid van de werkgroep vogels bouwt hij onder meer nestkasten en plaatst die ook zelf. Sinds 1997 is Welbers op allerlei manieren zeer nauw betrokken bij de Stichting Vogelasiel Bergen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee