D66-prominent Roger van Boxtel wordt president-commissaris KPMG

Print
D66-prominent Roger van Boxtel wordt president-commissaris KPMG

Roger van Boxtel. Afbeelding: ANP

D66-prominent en voormalig NS-topman Roger van Boxtel wordt president-commissaris van accountantsorganisatie KPMG Nederland.

Daarmee volgt hij oud-VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes op die al sinds 2015 de raad van commissarissen van KPMG voorzit.

Van Boxtel vertrok vorig jaar na ongeveer vijf jaar bij de NS. Eerder zat hij jarenlang in de politiek. Zo was hij in het tweede kabinet Kok minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid. Van 2011 tot 2015 was Van Boxtel fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. KPMG ziet hem vanwege zijn ervaringen als bestuurder en politicus als waardevolle aanvulling van het eigen toezichtsorgaan. Van Boxtel zou onder meer een bijdrage moeten leveren op het vlak van cultuurverandering.

Vergrootglas

Grote accountantskantoren liggen in Nederland al jaren onder een vergrootglas na een reeks schandalen. Ook KPMG werd in het verleden geplaagd door affaires. Er is daarom een aantal jaar geleden bewust gekozen om mensen van buiten de sector aan te stellen als commissaris. Daarvoor bestond de raad van commissarissen volledig uit partners van het kantoor.

Ook voormalig GroenLinks-leider Jolande Sap is commissaris bij KPMG. Van Boxtel treedt al op 1 juni toe tot de raad, maar Wientjes stopt pas op 1 december als voorzitter. Op dat moment draagt hij de voorzittershamer over aan Van Boxtel, die tevens voorzitter is van de raad van toezicht van museum De Fundatie en van het bestuur van strijkorkest Amsterdam Sinfonietta.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee