Grote bedrijven: ‘Verwerk VN-doelen duurzaamheid in regeringsbeleid’

Print
Grote bedrijven: ‘Verwerk VN-doelen duurzaamheid in regeringsbeleid’

Afbeelding: ANP

De zeventien duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (VN) moeten worden opgenomen in het nieuwe regeringsbeleid.

Die oproep doen acht grote Nederlandse bedrijven aan informateur Herman Tjeenk Willink. Onder meer AkzoNobel, DSM en Shell willen dat Nederland op internationaal niveau het voortouw neemt om de doelen voor een meer sociale, rechtvaardige en duurzame wereld te halen.

De in 2015 vastgestelde duurzaamheidsdoelen van de VN gaan onder meer over het uitroeien van honger en armoede, het tegengaan van ongelijkheid en actie tegen klimaatverandering. Die doelen moeten in 2030 gerealiseerd zijn.

Green Deal

De acht bedrijven, die zich hebben verenigd in de zogenaamde Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) met oud-premier Jan Peter Balkenende als voorzitter, roepen het nieuwe kabinet op om de plannen van het Klimaatakkoord en de Europese Green Deal uit te voeren. Want economische groei moet hand in hand gaan met ecologisch en maatschappelijk rendement, staat in de brief aan de informateur.

Zorg

Naast aandacht voor het klimaat en een circulaire economie pleiten de bedrijven voor een ‘bloeiend leefklimaat’. Zo willen ze dat de overheid en het bedrijfsleven zich inspannen voor meer preventieve zorg in plaats van alleen maar het genezen van zieke mensen. Daarbij ligt de focus op gezonde leefpatronen en digitale zorg op afstand.

Volgens de DSGC kan Nederland een belangrijke rol spelen op Europees niveau vanwege het succesvolle Nederlandse vestigings- en investeringsklimaat. Investeren in nieuwe, veelbelovende technologie is daarbij ook nodig.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee