Bank mag rapport van Calcasa weigeren voor waardebepaling huis

Print
Bank mag rapport van Calcasa weigeren voor waardebepaling huis

Afbeelding: ANP

Een bank mag een rapport van Calcasa weigeren als waardebepaling voor een woning.

Dat heeft de Commissie van Beroep van klachteninstituut Kifid bepaald.

Een klant van de Rabobank verzocht de bank de rente op zijn hypotheek te verlagen. Dit omdat zijn woning volgens Calcasa meer waard was geworden. Daarmee zou het risico dat de klant zijn schuld niet kan terugbetalen voor de bank kleiner geworden zijn en zou de klant dus wat goedkoper uit kunnen zijn. Maar om te bewijzen dat de woning meer waard is geworden, volstond een Calcasa-rapport volgens de Rabobank niet. De Commissie van Beroep van Kifid deelt die mening.

Meer kosten

De aanpassing van de zogeheten risico-opslag gebeurt bij de bank namelijk zonder tussenkomst van een adviseur. Als de Rabobank de door de consument ingevulde gegevens van bijvoorbeeld een rapport van Calcasa zou moeten controleren op juistheid, zou dat volgens de bank leiden tot meer kosten. Bij een aanvraag of verhoging van een hypotheek accepteert Rabobank wel een Calcasa-rapport omdat daarbij wel een eigen adviseur betrokken is.

Calcasa was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een opslag voor het risico van de bank. Daarvoor rekent een geldverstrekker tot 0,5 procent extra rente. Wanneer de hoogte van de hypotheek groter is dan ongeveer 50 procent van de waarde van een woning, betaalt een consument risico-opslag, ofwel renteopslag.

Renteopslag

Als een woning meer waard wordt, of naarmate er voldoende is afgelost, kan renteopslag worden verlaagd of komen te vervallen. De woonlasten van de klant worden dan wat lager. Soms volstaat hiervoor een WOZ-beschikking. Andere banken eisen een taxatierapport. Calcasa maakt een rapport middels een geautomatiseerde waardebepaling van een woning op basis van openbaar toegankelijke data.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee