Op de fiets de wereld rond: op bezoek bij het Griekse roofvogelproject

Print
Op de fiets de wereld rond: op bezoek bij het Griekse roofvogelproject
Maastricht / Itteren -

We bezochten het oudste project van het Wereld Natuur Fonds in Griekenland: het Evros Project in Dadia National Park. Een project voor het behoud van zeldzame roofvogels, met name Egyptische, zwarte en vale gieren. Deze grote vogels worden bedreigd door illegaal gebruik van vergiftigd aas, elektrocutie en botsingen met windmolens.

Het werkgebied is Thrace, met name Evros en Rhodope, het enige overgebleven gebied in Griekenland waar deze 3 gierensoorten leven. De zwarte gier is als nestelende soort in Bulgarije uitgestorven. De enige broedkolonie van deze giersoort in de Balkan bevindt zich in Dadia National Park in het Griekse deel van het Rhodopegebergte.

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Grootste bedreiging

Om hun vee te beschermen, vergiftigen veel herders wolven. Daardoor doden zij ook ongewild en indirect andere dieren. Vergiftigd aas is de grootste bedreiging voor gieren. Het Evros Project team zet alles in het werk om deze bedreiging te bestrijden.

Door met de herders in gesprek te gaan, groeit het bewustzijn. Het is een lange strijd tegen het dreigende uitsterven van de gieren. Er wordt nog steeds veel vergiftigd aas gebruikt. Totdat deze strijd gewonnen is, spoort Kiko, de anti-gifhond van het WWF Griekenland-team, vergiftigd aas en dieren op. Door ze van het platteland te verwijderen, worden veel (wilde) dieren gered.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

Alternatieven

Het Evros Project team promoot alternatieven om aanvallen van wolven op schapen tot een minimum te beperken:
1. Vlag-hekken: een touw met vlaggen. Boeren plaatsen deze touwen op 80 cm hoogte. De vlaggen schrikken wolven af.
2. Voslichten: wolven zijn bang voor deze lichten.
3. Een netwerk van veehouders met goede herdershonden. Dit is de meest effectieve manier om kuddes tegen wolven te beschermen. Het Evros-project team levert gezonde en geschikte herderpuppy’s aan de veehouders in Thrace en omgeving. Sinds 2018 zijn 36 puppy’s bemiddeld.

Evros Projectteam

Het team van WWF Griekenland houdt het aantal gierparen, nesten en jonge gieren bij om de resultaten van hun inspanningen om de gieren te beschermen te monitoren. Het is een klein team van 4 leden, waardoor ze ook afhankelijk zijn van een groot aantal vrijwilligers. We interviewen twee teamleden en de vrijwilligers. We ontmoeten Ela, Dora, Leonie, Catarina, Monica, Jonny en Alex. De hele video staat op ons YouTube-kanaal.

Dadia National Park

Sinds 1994 is Despina gids bij het bestuursorgaan van Dadia National Park. De gieren worden eenmaal per week bijgevoerd. Vanuit de uitzichttoren heb je een goed beeld op het voerstation waar de gieren gevoerd worden. De beste tijd om ze te spotten is in de lente en herfst, ‘s morgens vroeg.

Het bos van Dadia wordt ook wel „het land van de roofvogels” genoemd. Het is een zeer belangrijke en bekende biotoop van Europa, gelegen langs een van de belangrijkste trekroutes voor vogels van het westelijke Palearctische gebied. Het is een van de weinige plaatsen in Europa waar veel soorten flora en fauna van het Balkan-schiereiland, Europa en Azië naast elkaar bestaan en gedijen.

Je kunt de steenarend, de zeearend, de keizerarend, de kleine bonte arend, de grote bonte arend en de kortteenarend zien. Naast de roofvogels worden hier meer dan 150 andere vogelsoorten waargenomen, waarvan twee bedreigde soorten in Griekenland, de zwarte ooievaar en de patrijs. Het park herbergt daarnaast 60-65 zoogdiersoorten, zoals de ree, otter, wolf, wilde kat, wilde zwijn, steenmarter, wezel en das, 13 soorten amfibieën en 29 soorten reptielen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee