Hoekstra wilde notulen al in januari openbaar maken

Print
Hoekstra wilde notulen al in januari openbaar maken

Demissionair minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën. Afbeelding: ANP/HH

CDA-leider Wopke Hoekstra heeft in januari al in het kabinet aangegeven voorstander te zijn van het openbaar maken van geheime notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire. Dat schrijft hij in een verklaring.

In januari viel het kabinet over de toeslagenaffaire. Volgens de demissionair minister van Financiën maakt het delen van de notulen duidelijk wat er is besproken en in welke context wie wat heeft gezegd.

Lees ook: Rutte: notulen ministerraad over toeslagenaffaire worden openbaar

„Het openbaren van de notulen van de ministerraad is een zeer vergaande stap. Om te komen tot eenheid van kabinetsbeleid moeten ministers in alle openheid, en dus in vertrouwelijkheid kunnen overleggen”, schrijft Hoekstra er wel bij. „Zonder deze vertrouwelijkheid is inhoudelijk overleg niet goed mogelijk. Deze vertrouwelijkheid moet dus zeer zwaar wegen; niet voor niets blijven de notulen normaliter jarenlang geheim en is het lekken ervan een misdrijf.”

Verhoudingen

Of het kabinet aangifte gaat doen is nog niet duidelijk. Hoekstra maakt zich grote zorgen over de gevolgen die de jongste rel heeft voor politiek Den Haag. „De onlangs verschenen berichtgeving van RTL zet de verhoudingen in Den Haag verder op scherp. Het wordt nog ingewikkelder het onderlinge vertrouwen te herstellen.”

Tegelijkertijd schrijft Hoekstra dat de toeslagenaffaire pijnlijk heeft laten zien dat de overheid tekort is geschoten. „Alles afwegend vind ik dat in dit geval de voor het Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) dossier relevante notulen, inclusief de zogenaamde p-notulen (persoonlijke notulen), openbaar gemaakt moeten worden.”

De notulen worden maandagavond openbaar gemaakt. Donderdag onderbreekt de Tweede Kamer het meireces voor een debat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee