Twaalf mensen in de gemeente Leudal krijgen een lintje

Print
Twaalf mensen in de gemeente Leudal krijgen een lintje

Afbeelding: ANP

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

In Leudal hebben dit jaar twaalf mensen een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Tenzij anders vermeld zijn de gedecoreerden aan de vooravond van Koningsdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

John Schoonbroodt (71) uit Baexem is sinds 2007 voorzitter van de Stichting Gemeenschapshuis Baexem. Ook is hij vanaf 2015 betrokken bij de Coöperatieve Vereniging Zuidenwind, waarvan de laatste vijf jaar als voorzitter. Duurzame energie is een passie voor Schoonbroodt. Als bestuurslid van Seniorenvereniging St. Joseph Baexem organiseert hij onder meer thema-avonden op dit gebied. Ook is hij sinds kort beschermheer en adviseur van het bestuur van Fanfare Aurora Baexem.

Al vele jaren zet Theo Werter (70) uit Baexem zich in voor de gemeenschap. Zo was hij in diverse functies nauw betrokken bij Fanfare Aurora in Baexem. Ook maakt hij wekelijks een wandeling of praatje met bewoners van zorgcomplex ‘Zorg voor elkaar Scheyvenhof’ en doet hij vrijwilligers werk voor de kerk. Ook begeleidt Theo samen met zijn echtgenote al jarenlang groepsvakanties voor mensen voor wie vakantie niet vanzelfsprekend is en is hij begeleider van jonge voetbalscheidsrechters.

Taal en cultuur zijn belangrijke pijlers onder de verdiensten van Nico van der Voort (81) uit Haelen. Buiten zijn werk als docent Engels op het Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond maakte hij zich sterk voor tweetalig onderwijs, zette hij zich in voor uitwisselingen en organiseerde hij concertreizen naar Moskou en Helsinki. Vanaf 2004 is hij bestuurslid van de Volksuniversiteit Midden-Limburg. Hij zet zich onder meer in om het taboe rondom laaggeletterdheid te doorbreken.

Voor Tjeu Gielen (77) uit Heythuysen is niets te veel gevraagd weten ze bij Congregatie Zusters Franciscanessen en de atletiekvereniging Leudal. Hij werkte tot aan zijn pensioen bij de Zusters en verricht er tot aan vandaag hand-en-spandiensten. Ook bij de atletiek is Gielen een graag geziene vrijwilliger en manusje-van-alles. Hij is daarnaast actief voor bij de heemkundevereniging Heitse en onderhoudt de begraafplaats in Heythuysen.

Anny Koolen-Boumans (67) uit Heythuysen weet als vrijwilliger altijd een glimlach op de gezichten van bewoners van diverse zorgcentra in Leudal te toveren. Bij Sint Elisabeth in Haelen is ze al 15 jaar actief als organisator en begeleider van diverse activiteiten. In 2015 stond ze aan de wieg van de stichting Vrienden van Sint Elisabeth. Ook bezoekt ze met haar ‘aaihondje’ Bonny wekelijks verzorgingshuizen in Heythuysen om bewoners op te vrolijken en was ze jarenlang actief bij Vrijwilligerszorg Leudal.

In 2007 kwam Kees van der Velden (74) in Heythuysen wonen. Inmiddels kennen ze hem in het dorp als een zeer actief vrijwilliger. Hij is al veertien jaar coördinator van de Seniorenvereniging en lid van de Stichting Picturama, waarmee hij exposities voor amateurkunstenaars uit de regio organiseert. Ook is Van der Velden actief bij Heitser Buren Hulp, Stichting Gezonde Woonomgeving Leudal en is hij een van de kartrekkers van het Mannenkoor De Leudalzangers.

De lijst met verdiensten van Hilde Glessner (70) uit Horn lijkt eindeloos, met een sterk sociaal maatschappelijke link. Ze is betrokken bij Vereniging NaoberzorgPunt Roggel, Dorpsbelangen Horn, Seniorenvereniging Horn en Stichting Leergeld Leudal & Maasgouw. Ze is ook voorzitter van de Cliëntenraad Hornerheide, bezoekt regelmatig eenzame ouderen en bezorgt maaltijden voor Tafeltje-dek-je. Ook buiten de eigen gemeente laat ze zich gelden, als voorzitter van de Stichting Leergeld Limburg en Klachtencommissie Burgerkracht Limburg (voorheen Huis voor de Zorg) en bestuurslid bij de KBO Midden Limburg. Ze is sinds 2018 ook actief als raadslid in Leudal.

Sinds 1989 is Jan Schreurs (73) uit Horn als bestuurslid verbonden aan harmonie ‘De Drie Horens’. Hij stond er aan de wieg van jeugdharmonie en is sinds 2010 beheerder van het muziekarchief. Sinds 2007 is hij ook bestuurslid van politieke partij Samen Verder en hij zet zich al jaren in voor Stichting Ondersteuning Seniorenverenigingen Leudal (SOSL), met name zijn financiële expertise wordt geroemd. Op dat vlak helpt hij ook de Stichting Seniorenvoorziening Haelen-Horn en de Regioraad van de Katholieke Bond voor Ouderen Midden-Limburg.

Al ruim een kwart eeuw kunnen ze bij Fanfare Concordia rekenen op Marleen Delbressine (58) uit Ittervoort. Ze is sinds 2013 bestuurslid, ontfermt zich over de uniformen en is voorzitter van het damescomité. Bij Schutterij en Drumband St. Jacobus uit Hunsel is ze sinds 1993 actief en beheert ze onder meer het verenigingslokaal. Ook bij CC De Mortel is Delbressine al jarenlang actief als vrijwilliger, onder meer als voorzitter van de werkgroep Kermis/Septemberfestijn.

Thecla Tobben-Van Renswouw (66) uit Ittervoort was bijna dertig jaar actief op basisschool De Schakel en Scholengemeenschaps St. Ursula in Horn. Als voorzitter van de ouderraad en medezeggenschapsraad organiseerde ze onder meer verkeersexamens en was ze voorleesmoeder. Ook is ze al jarenlang betrokken bij het synchroon zwemmen in Nederweert en actief bij de Werkgroep Goede Doelen Ittervoort en parochiecluster Emmaüs. De laatste jaren is ze aan vrijwilliger bij Senioren Vereniging Ittervoort en het Samen Zorgen Huis in Baexem.

Sinds 1995 is Mia Theelen (78) uit Neer een drijvende kracht binnen parochiecluster Kana. Zo beheert ze het parochiekantoor en de kerkelijke administratie en is ze wekelijks de gastvrouw van het parochiehuis. Ook ontfermt ze zich over de planning van acolieten, lectoren en collectanten. Op Theelen kan de parochie altijd een beroep doen. Ook is ze al meer dan twintig jaar bestuurssecretaris van het Dekenaat Thorn en sinds 1998 lid van het Diocesaans Overleg Roermond.

Toos Bloemers-Moonen (82) uit Roggel zet zich al tientallen jaren in voor de medemens. Zo is ze mantelzorger voor familieleden en haalt ze elke week een groepje senioren op om samen te gaan zwemmen. Van 1980 tot 995 was ze vrijwilliger bij de wandelsportvereniging Wandellust Leudal waarvoor ze activiteiten organiseerden voor jong en oud. Ook ze is actief binnen het bestuur van de Katholieke Ouderenbond in Roggel. Ze zet zich sterk in om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en bezoekt regelmatig leden die ziek zijn of juist iets te vieren hebben.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee