Uitzettingen onuitvoerbaar: landen willen migranten niet terug

Print
Uitzettingen onuitvoerbaar: landen willen migranten niet terug

Staatssecretaris Ankie Broekers (Asiel) en minister Blok (Buitenlandse Zaken) stuiten bij het uitzetten van ongewenste vreemdelingen vaak op tegenwerking van het land van herkomst. Van een daadwerkelijke uitzetting komt vaak dan ook niets terecht. Afbeelding: ANP/ HH

Pogingen van Nederland om ongewenste vreemdelingen met behulp van het land van herkomst uit te zetten, strandden de afgelopen jaren in meer dan de helft van de gevallen. Uit nieuwe cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt wederom hoe vaak landen van herkomst ons met ongewenste vreemdelingen laten zitten.

In de afgelopen zeven jaar liepen pogingen om migranten uit te zetten meer dan 13.000 keer op niets uit. Herkomstlanden weigerden ze terug te nemen, of antwoordden niet op verzoeken van Nederland, waardoor die werden ingetrokken. De middelen waarmee het kabinet in het regeerakkoord zwaaide om landen te dwingen mee te werken – stoppen van ontwikkelingshulp, aanpassen van visumregelingen en het intrekken van landingsrechten – blijken in de praktijk nauwelijks bruikbaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee