UEFA-preses Ceferin: de twaalf clubs zijn nog niet van ons af

Print
UEFA-preses Ceferin: de twaalf clubs zijn nog niet van ons af

Aleksander Ceferin: ’We kunnen niet doen alsof er niets is gebeurd’ Afbeelding: EPA

De twaalf clubs die afgelopen week nauw waren betrokken bij de geflopte oprichting van de Super League zijn nog niet van de UEFA af. „We kunnen niet doen alsof er niets is gebeurd”, liet voorzitter Aleksander Ceferin weten.

„Iedereen zal verantwoording moeten afleggen voor wat ze hebben gedaan en iedereen zal de gevolgen daarvan moeten dragen. Op welke manier zullen we zien.”

Ceferin sloot niet uit dat de twaalf afvallige clubs voor komend seizoen in het Europese clubvoetbal sancties krijgen opgelegd. De Sloveense advocaat zei daarbij nog wel dat de zes Engelse clubs op enige clementie kunnen rekenen. Chelsea, Manchester City, Arsenal, Tottenham Hotspur, Liverpool en Manchester United trokken zich razendsnel terug nadat het revolutionaire project een storm van kritiek veroorzaakte binnen en buiten de nationale en internationale voetbalwereld.

„Voor mij is er een duidelijk verschil tussen de Engelse clubs en de andere zes”, betoogde Ceferin. „Ze stopten er als eerste mee en gaven toe dat ze een fout hadden gemaakt. Andere clubs daarentegen denken dat de aarde plat is en dat de Super League nog steeds bestaat”, doelde hij vooral op Real Madrid, Barcelona en Juventus, die officieel de plannen nog niet hebben afgeblazen.

AC Milan, Internazionale en Atlético Madrid behoorden eveneens tot de ‘founders’ van de Super League, een beoogde Europese topcompetitie met in totaal twintig clubs waarvan er vijftien tot het permanente deelnemersveld zouden behoren.

Lees ook: De Super League is uiteengespat. Wie zijn de winnaars en verliezers van deze soap?

Italië

Ook elf clubs uit de Serie A hebben de Italiaanse competitie gevraagd om AC Milan, Internazionale en Juventus te straffen voor hun betrokkenheid bij de Super League. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

AS Roma, Torino, Bologna, Genoa, Sampdoria, Sassuolo, Spezia, Benevento, Crotone, Parma en Cagliari zouden competitiebaas Paolo Dal Pino een brief hebben gestuurd. Ze roepen daarin volgens ANSA op „om de acties van de clubs te analyseren”. AC Milan, Internazionale en Juventus zouden „door in het geheim te handelen het Italiaanse voetbal beschadigd hebben”.

De Italiaanse clubs maken zich ook zorgen over eventuele nieuwe pogingen om een Super League van de grond te krijgen. Volgens het elftal hebben nog niet alle clubs zich formeel teruggetrokken, wat een teken kan zijn dat ze nog hopen op een herstart.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee