Nederland stelt vanaf maandag vliegverbod in voor India

Print
Nederland stelt vanaf maandag vliegverbod in voor India

Afbeelding: Hollandse Hoogte / Robin Utrecht ROBIN UTRECHT

Nederland stelt een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit India.

Dat heeft het ministerie van Infrastructuur bekendgemaakt. Het vliegverbod gaat maandag om 18.00 uur in en geldt tot tenminste 1 mei. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven wel toegestaan.

Zuurstof

India kampt momenteel met een zware golf van een nieuwe variant van het coronavirus, die het zorgsysteem in het land ernstig onder druk zet. Zo is er onder meer een ernstig tekort aan zuurstof, voor patiënten die moeten worden beademd. Voor de vierde dag op rij had India zondag het hoogste aantal besmettingen ter wereld. Er werden bijna 350.000 nieuwe besmettingen en 2767 nieuwe coronadoden gemeld.

Het RIVM had in een spoedadvies aan het kabinet geadviseerd het verbod in te voeren. „Er is onzekerheid over de Indiase mutaties en het kabinet wil voorkomen dat Nederland voor passagiers uit India een voorkeursoptie wordt”, laat het ministerie weten. Duitsland kondigde eerder al een verbod voor passagiersvluchten uit India aan.

Lees ook: Zorgen om Indiase coronamutant, experts hameren op vliegverbod

Coronaminister Hugo de Jonge zei afgelopen week nog geen reden te zien voor een verbod op vluchten uit India. Er geldt voor inwoners van dat land al een EU-breed inreisverbod en voor Europeanen die vanuit India naar Nederland reizen een dubbele testverplichting. „Dat is een heel effectief dubbel slot”, zei de demissionaire bewindsman.

De Jonge wees er donderdag op dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Indiase mutatie nog niet heeft aangewezen als een gevaarlijke variant. Mocht dat alsnog gebeuren en het RIVM adviseert toch een stap verder te gaan, dan zou hij dat doen. „Daar heb ik geen enkele moeite mee.”

Donatie

Verschillende landen zegden de afgelopen dagen al hulp toe aan India. De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben allemaal aangegeven India te willen helpen. Minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking besloot zondag ook tot een extra donatie aan India. Nederland geeft het land 1 miljoen euro, voor onder meer vaccins, testen en zuurstof.

Lees ook: Lang was Nederland het corona-lachertje van Europa, maar zo staan we er nu internationaal voor

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee