OM komt met strafeis in megazaak tegen Bandidos

Print
OM komt met strafeis in megazaak tegen Bandidos

Afbeelding: Nicole van den Hout

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Maastricht-Airport / Maastricht / Itteren -

Het Openbaar Ministerie formuleert maandag de strafeisen tegen 19 van de 20 leden van de motorclub Bandidos.

De zaak van vice-president Marco H. wordt pas eind mei behandeld omdat hij dan pas kan worden overgeleverd vanuit België waar hij vast zit in een omvangrijk drugsonderzoek. De witwaszaak tegen zijn echtgenote wordt dan ook behandeld. Dan zal het OM de strafeis in die zaken bekendmaken. De rechtbank is ontstemd dat slechts acht van de twintig vermeende leden van de motorclub aanwezig zijn bij het requisitoir, terwijl het merendeel had aangegeven te zullen komen. President Harrie Ramakers is er niet, zijn advocaat zegt geen idee te hebben waarom niet. Vorige week, bij bespreking van de massale vechtpartij bij café Dug Out in Sittard waarbij Ramakers voorop ging, kwam hij niet opdagen omdat hij met zieke papegaaien naar de dierenarts was.

Criminele organisatie

Volgens het OM vormen de Bandidos Sittard die in maart 2014 werden opgericht een criminele organisatie waarvan de leden zich schuldig maakten aan een waslijst aan aanklachten, variërend van afpersing, wapenbezit, geweld, diefstal en drugshandel, tot witwassen. De afzonderlijke leden worden naast deelname aan een criminele organisatie wisselende zaken ten laste gelegd. In totaal 15 zaaksdossiers, waarvan een aantal nog onderverdeeld in subdossiers, worden door het OM gebruikt voor de onderbouwing van de verdenking dat zij een criminele organisatie vormen. Twintig (deels voormalige) leden van de Bandidos Sittard staan terecht en vijf familieleden. Het gaat om 23 mannen en twee vrouwen. Het OM wil ruim twee miljoen euro crimineel geld ontnemen aan verschillende verdachten.

Lees ook: Politiedossier schetst contouren van Bandidos als criminele organisatie

De zaak duurt inmiddels al zes jaar, na het oprollen van het chapter Sittard van de Bandidos in mei 2015. Het heeft, vanwege het omvangrijke onderzoek, getuigenverhoren in Spanje en Colombia en de planning vanwege de coronapandemie zes jaar geduurd voordat de zaak op zitting kwam. Dat zal zich vertalen in lagere strafeisen omdat de redelijke termijn (binnen twee jaar), is overschreden, kondigt het OM maandagmorgen aan. De rechtbank besteedt in totaal 17 zittingsdagen aan de zaak voor de uitspraak, die op 9 juli voorzien is.

Na het requisitoir van het OM maandag volgen woensdag 28 april, en 3 en 4 mei de pleidooien van de advocaten van de verdachten. De rechtbank doet op 9 juli uitspraak.

Lees ook: President Bandidos verhinderd voor hervatting strafproces: met zieke papegaaien naar de dierenarts

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee