Engelstalige single Paul Weelen eerbetoon aan zijn vader

Print
Engelstalige single Paul Weelen eerbetoon aan zijn vader

Paul Weelen tijdens een opname in de studio bij Marlstone. Afbeelding: Luiz Oliveira

Kerkrade / Eygelshoven -

Sometimes I hear his voice although he has long gone, and I find myself talking like him about right and wrong zijn de slotregels in Grumpy Old Man, de eerste Engelstalige single van Paul Weelen. De tekst is een eerbetoon aan zijn vader.

Is daarmee gezegd dat hij steeds meer op hem lijkt? „Voor een deel zeker”, lacht hij. „Niet dat ik mezelf zien als een bejaarde knorreport die te pas en te onpas op- en aanmerkingen maakt over de zaken die hij ziet en meemaakt. Ik kan echter niet ontkennen dat ik net als hij mijn mond niet altijd kan houden. Naarmate ik ouder word komt er wel vaker een kritische noot uit.”

Paul Weelen schrijft in het Kerkraads en het Nederlands. Naast schrijver is hij singer-songwriter met zijn eigen Kerkraads repertoire en was hij actief in de bands Weerwaas, Ramsj, Toepjoep en Oes de Ef. Dat hij op zijn 61ste een Engelstalige single uitbrengt is niet helemaal toevallig legt hij uit.

YouTube

„Soms moet je gewoon wat nieuws bedenken om een groter publiek te bereiken. Aangezien radiozender L1 mijn dialectliedjes nauwelijks draait, moet ik elders aan de bak zien te komen. Via mijn website bijvoorbeeld. Of via YouTube, daar zoeken mensen eveneens geregeld naar me. Op Grumpy Old Man, een bewerking van Leef Breuzelsjaos, de single die een maand geleden uitkwam, krijg ik nu zelfs reacties van mensen uit de Bollenstreek, Berlijn en Canada. Het werkt kennelijk en dat is mooi, niet?”

Engels

De in Calgary Canada geboren Kerkradenaar die sinds 1980 muziek maakt, schreef zijn nieuwste song als eerbetoon aan zijn vader.

“Een traditioneel denkende man met een stevige mening. Die luid en duidelijk van zich liet horen als hem iets niet beviel. Tegelijkertijd was het een hele lieve man. Ik vond dat ik hem een keer moest gedenken. Dat dit in het Engels is, komt misschien wel omdat hij ooit met mijn moeder naar Canada emigreerde en ik daar op de wereld kwam.”

Weelen wordt op Grumpy Old Man begeleid door Pieter Vermeulen op pedal steel/gitaar, Rick Maessen op bas en Mick Gravée op drums. De bijbehorende video toont een groep ‘cowboys’ in een weids prairielandschap met de Rocky Mountains op de achtergrond.

In het najaar brengt hij meer Engelstalig werk uit, al dan niet in combinatie met teksten in het dialect. “Op muzikaal vlak ben ik per slot van rekening een ‘veelvraat’. Van rock en pop tot carnavalsliedjes en schlagers, van luisterliedjes tot rap. Nu dan Engelstalige country. Mijn moeder van 88 vindt het in elk een geval sjiek nummer.”

Klik hier voor de clip van Grumpy Old Man.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee