Veertien lintjes in Maastricht

Print
Veertien lintjes in Maastricht

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Veertien Maastrichtenaren kregen maandag een koninklijke onderscheiding. Tenzij anders vermeld, zijn zij benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake vond het „mooi om weer mensen te bezoeken en te verrassen”. De bijbehorende versierselen werden meestal opgespeld door de partners van de gedecoreerden.

Ron van Muijen (77) werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange inzet voor de Officiersvereniging Maastricht en de Maestrichtse Dienstdoende Stadsschutterij. Ook zet hij zich in voor de Limburgse Veteranendag en de stichting Nationaal Indiëmonument 1945-1962. Hij kreeg de onderscheiding in Utrecht uit handen van demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld.

Pierre Keulen (77) kan bogen op een rijk vrijwilligersleven. Zo was hij onder andere penningmeester van peuterspeelzaal ’t Neske, actief in het parochiebestuur van de Don Boscokerk in Heugemerveld, penningmeester van Toneelgroep Lummel en is hij nog steeds actief voor de Zonnebloem.

Noël Fabry (73) is vooral actief binnen Maastrichtse tradities. Zo is hij bestuurslid en schutter bij de Maestrichtse Dienstdoende Stadsschutterij, burgermedewerker bij De Tempeleers en schrijver van diverse vastelaovendsliedjes.

Jos Joskin (73) is al 45 jaar de motor achter de Maastrichtse sectie van de Alliance Française, die de kennis van de Franse taal en cultuur promoot. Door Joskin is de Alliance in Maastricht gestart met het geven van cursussen, naast het organiseren van culturele activiteiten.

Lei (77) en Hanny (73) Kuijpers zijn zeer actief in Wittevrouwenveld. Lei is sinds 1980 voorzitter van jeugddrumband WVV’28. Ook is hij sindsdien actief als vrijwilliger van het Trefcentrum, waar hij alle klussen oppakt. Tevens is hij bestuurslid van de seniorenvereniging Wittevrouweveld. Zijn eega is eveneens actief voor de jeugddrumband. Voor het Trefcentrum en de ouderenvereniging verzorgt zij activiteiten.

Jo Franssen (60) bekleedt al 35 jaar bestuurlijke functies bij fanfare Sint-Servatius. Ook voor de stichting Beheer en Exploitatie onroerend goed Sint-Servatius is hij (in de rol van penningmeester) een van de trekkers geweest van de herhuisvestingscommissie. Franssen is daarnaast actief voor ontspannings­vereniging De Bobbel 1576.

Rob Dohmen (80) heeft vele verdiensten voor de Mestreechter vastelaovend. Hij was 28 jaar actief voor diverse commissies van De Tempeleers. Zijn inzet als vicevoorzitter van het Garderizzjemint De Kachelpiepers mag niet onvermeld blijven. Daarnaast is hij een graag geziene medewerker bij onder meer ’t Preuvenemint, de concerten van Rieu, de Heiligdomsvaart, de Reuzenstoet en de intocht van Sinterklaas.

Het echtpaar Tiny (80) en John (80) Machiels is sinds 1980 zeer actief in de wijk Sint-Pieter. John zet zich in voor onder meer de stichting Oud Sint-Pieter, Atletiek Maastricht, IronMan Maastricht en de Nierstichting. Zijn echtgenote is onder meer in de weer als gastvrouw bij het museum en de salon van Sint-Pieter. Daarnaast was ze bestuurslid van de ondernemersvereniging Sint-Pietersgilde.

Elisabeth Wijffels (85) is al jarenlang betrokken bij de integratie van de bewoners van azc Sint-Pieter in de Nederlandse-Maastrichtse samenleving. Ze geeft taalonderwijs aan de bewoners en laat hen kennismaken met de historie van de stad en de Nederlandse gebruiken. Ze kiest daarbij voor een één-op-éénbenadering: ze helpt de bewoners individueel.

Het echtpaar Breur (75) en Ria (74) Kostons is zeer actief in de wijk Amby. Zo was Breur voorzitter van de stichting Amyerhoof en bouwheer van het gemeenschapshuis met dezelfde naam. Daarnaast is hij drijvende kracht achter de braderie van Amby en is hij penningmeester van samenwerkingsverband Ambyse Markt Evenementen en secretaris van Ondernemersvereniging Amby. Ook zijn echtgenote is een onmisbare vrijwilligster in Amby. Bij dezelfde initiatieven als haar man, maar ook bijvoorbeeld bij het epilepsiefonds en de brandwondenstichting.

Rob Stevens (68) heeft zich via tal van nevenfuncties en vrijwilligersactiviteiten dienstbaar gemaakt voor de stad. Zo was hij onder andere lid van de raad van toezicht van de VVV Maastricht, lid van het curatorium van het Universiteitsfonds Limburg, voorzitter van de raad van toezicht van theatergroep Het Vervolg en aansluitend tot 2013 voorzitter van de rvt van Toneelgroep Maastricht. Nog steeds is hij onder meer bestuurslid van de stichting Het Limburgs Landschap en vicevoorzitter van de rvt van de stichting Marres. Stevens is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee