Lintjesregen in Horst aan de Maas

Print
Lintjesregen in Horst aan de Maas

Acht lintjes dit jaar in Horst aan de Maas. Afbeelding: ANP

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

In de gemeente Horst aan de Maas hebben dit jaar acht mensen een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Tenzij anders vermeld, zijn de gedecoreerden aan de vooravond van Koningsdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ton Bukkems (59) uit Griendtsveen is de man van het Mededelingenblad Griendtsveen. Sinds 1983 stelt hij het blad samen. Hij drukt en verspreidt het ook. Hierdoor is Bukkems een schakel tussen allerlei verenigingen. Maar ook carnavalsvereniging De Klotbultjes, Dorpsraad en KBO Griendtsveen en parochie H. Barbara kunnen altijd op hem rekenen.

Sinds de officiële oprichting van de stichting Kruisen en Kapellen in Sevenum - 1975 - is Henk Janssen uit Sevenum (77) een actief (bestuurs)lid. Mede dankzij hem zijn verschillende monumentjes in Kronenberg en Evertsoord hersteld. Van 1981 tot 1986 is Janssen voorzitter geweest van Gymnastiekvereniging Swentibold en tussen 1991 en 2007 van Véloklub Sèrum.

De 68-jarige Leo van de Laak uit Lottum, voormalig CDA-raadslid van Horst aan de Maas, heeft 38 jaar bij de Koninklijke Landmacht gewerkt. In 1993 is hij voor vijf maanden uitgezonden naar Cambodja. Van de Laak is de eerste voorzitter van de Dorpsraad Lottum en medeoprichter van Varketing Group, een krachtenbundeling van vijf varkenshouderijen. Ook heeft hij meegewerkt aan het feest 800 jaar Horst aan de Maas. Verder zet hij zich in voor De Rozenhof en voor de stichting Out of Area, die mensen helpt op plekken waar dat nodig is.

Horstenaar Piet Linders (65) is sinds 1989 coördinator van stichting ’t Groenewold Venlo. Hij geeft de kwetsbare medemens een stem en een gezicht. Zonder Linders zou ’t Groenewold, met onder meer activiteiten voor zwervers, rouwverwerking, integratie, armoede en duurzaamheid, er niet zijn. Ook is Linders lid van het pastorale team van Jongerenkerk Venlo, lid van de Raad van Toezicht van FAIR VENLO, voorzitter van jeugdstichting ’t PGCJ, lid van stuurgroep Bindkracht Venlo, lid van stichting Prisma, voorzitter van wijkcomité Norbertus Horst en medeoprichter van stichting Leergeld Venlo. Hij heeft de aanzet gegeven tot de oprichting van Leergeld in Venray en Horst.

De 79-jarigeTon Mooren uit Meerlo heeft zich 25 jaar ingezet voor de varkenshouderij. Zo zat hij in het bestuur van de LLTB Meerlo en heeft hij mede verkoopvereniging SaWeCo opgericht. Ook was hij 20 jaar voorzitter van Studieclub Varkenshouderij, 22 jaar secretaris van de Vereniging van Varkenshouders en 22 jaar bestuurslid van de coöperatieve vereniging voor veeafzet en vleesverwerking. Sinds 1960 is hij vrijwilliger van de parochie H. Joannes de Doper in Meerlo en sinds 2009 bestuurslid en archiefbeheerder van Meerlo’s Gemengd Koor.

De Tienrayse Henny Renkens-van Veen (61) heeft zich vanaf 1988 ingezet voor majorettevereniging Truando Marjopies, die sinds 2012 slapende is. Maar ook parochiefederatie Maasdorpen kan altijd op haar rekenen. Ze is onder meer bestuurslid, collectante, lectrice en ze organiseert processies en bedevaarten. Verder is ze alweer vijf jaar voorzitter van KBO Tienray.

Leo Smedts (74) uit Horst was 7 jaar voorzitter van het Norbertuskoor en hij is dirigent van een koor dat zingt voor mensen met een verstandelijke beperking. Met SCHOLA54, een vriendenclub van vooral oud-docenten, verzorgt hij dik 20 jaar Gregoriaanse gezangen in kerken, tehuizen en kapellen. Voor museum De Kantfabriek onderzoekt hij voorwerpen, iets wat hij ook voor de Stichting Oudheidkamer Horst heeft gedaan. Als vrijwilliger van Huys ter Horst geeft hij onder meer rondleidingen en voor Toneelgroep 60 Plus Horst bouwt hij licht en geluid op en zet hij Nederlandse teksten om naar het Horster dialect.

Jan Wijnen (83) uit Hegelsom is suppoost en gids van Museum de Locht en ouderenconsulent bij Synthese. Het Steun- en AdviesPunt (Stap) is mede zijn verantwoordelijkheid. Inwoners van Horst en de Maas kunnen er terecht met al hun vragen. Denk daarbij aan zaken als administratie, zorg of financiën.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee