Peel en Maas is drie Ridders en tien Leden in de Orde van Oranje Nassau rijker

Print
Peel en Maas is drie Ridders en tien Leden in de Orde van Oranje Nassau rijker

Lintjesregen in Peel en Maas. Afbeelding: ANP

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

In Peel en Maas hebben dit jaar dertien mensen een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Tenzij anders vermeld zijn de gedecoreerden aan de vooravond van Koningsdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Centrummanager van PanningenJan Bouten (70) mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij is sinds 2005 centrummanager en zet zich sinds 1995 als vrijwilliger in voor het Toeristisch Platform Peel en Maas. Daarnaast is Bouten al twaalf jaar voorzitter en organisator van de Christmas Truckrun en was hij kartrekker van de jaarlijkse Aspergeshopdag in Panningen.

Ook Jan van Lier (71) uit Panningen gaat voortaan door het leven als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was zes jaar lang bestuurslid bij de voorloper van turnvereniging Sportclub Pareja, vulde alle bestuursfuncties in bij tennisclub LTC Maasbree, was penningmeester bij handbalclub Bevo in Panningen en vervult die functie nu nog bij Stichting Thyas in Panningen. Verder is Van Lier onder andere bestuurslid bij de Coöperatie Sport Peel en Maas.

De derde Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is Jan Slaats (66) uit Meijel. Hij is als vrijwilliger sinds 1991 betrokken bij IVN Meijel. Voor de natuurorganisatie is hij onder meer secretaris, inventariseert hij bermen en bossen in Meijel en geeft hij rondleidingen, cursussen en lezingen. Daarnaast is Slaats onder meer lid van het Groenplatform Peel en Maas en inventariseert hij natuur voor Staatsbosbeheer en Stichting Peelvenen.

In Baarlo is het echtpaar Gielen gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mariet Gielen-Peulen (78) was onder meer collectante voor de KWF, hulpouder bij basisschool De Kwistbeek en bestuurslid en begeleidster bij Dansgarde de Kook. Van 1992 tot 2007 was ze mantelzorger van haar beide ouders. Sinds negentien jaar is ze vrijwilligster bij Zorgcentrum Ter Borcht in Baarlo.

Mariets man Piet Gielen (80) uit Baarlo deed en doet vrijwilligerswerk bij onder meer carnavalsvereniging De Kook, Vogelvereniging Blerick, zorgcentrum Ter Borcht en vogelvereniging Meijels Pracht. Gielen was daarnaast bestuurslid en voorzitter van buurtvereniging ’t Kerkveld in Baarlo, plaatselijke vertegenwoordiger en bestuurslid van Bouw- en Houtbond FNV en al 22 jaar secretaris bij schutterij Sint Urbanus Grashoek.

Til van den Heuvel-Schils (75) uit Baarlo kreeg een lintje voor onder meer haar tienjarig voorzitterschap bij tennisvereniging Tonido in Baarlo. Daarnaast was ze negen jaar voorzitter bij Lionsclub Venlo Bontamps en is ze van 1999 tot 2012 vrijwilligster geweest bij VVV Baarlo en was ze voorzitter van de medezeggenschapsraad van de VVV Noord Limburg. Sinds 2016 is ze voorzitter en vrijwilligster bij stichting De Zonnebloem Baarlo.

Jos Janssen (74) uit Helden kreeg de onderscheiding vanwege onder meer zijn verdiensten voor diverse hengelsportverenigingen en de KBO Panningen. Zo was Janssen secretaris bij de visclubs De Vlasrooth in Maasbree en De Ruisvoorn in Helden (momenteel ook voorzitter) en bij de jeugdcommissie van de Federatie van Sporthengelaars Midden Limburg. Daarnaast is hij secretaris geweest bij de KBO Panningen en is hij sinds 2015 voorzitter van de ouderenvereniging.

VV Helden, Jong Nederland Helden en Limburg en de gezamenlijke buurtverenigingen in Helden konden vele jaren rekenen op de diensten van Thijs Joosten (58) uit Helden. Tegenwoordig is hij nog actief als adviseur, vrijwilliger en burgerhulpverlener bij Stichting Hart voor Peel en Maas, secretaris bij de EHBO-vereniging in Panningen en is hij penningmeester bij Stichting reanimatie en AED onderwijs Helden. Daarnaast was Joosten ook nog zes jaar lang medeorganisator bij de Christmas Truckrun.

Jac Neessen (78) uit Meijel stopt niet snel als hij eenmaal bij een vereniging aan de gang is. Zo is hij sinds 1970 actief als politiek ondersteuner bij de PvdA afdeling Peel en Maas, begon hij een jaar later als vrijwilliger bij FNV lokaal regio Venlo en is hij sinds 1979 secretaris bij de stichting veldkapellen en wegkruisen Meijel. Daar kwamen vrijwilligerstaken bij bij onder meer wielerclub TWC de Vélo in Meijel, het kerkelijk zangkoor in het dorp, stichting de Fiets4Daagse, Amnesty Peel en Maas en zorgboerderij De Katsberg.

Sinds 1988 is John Smedts(60) uit Beringe betrokken als vrijwilliger bij voetbalclub BEVO in Beringe. Hij was secretaris van de jeugdafdeling, bestuurslid en kartrekker van de nieuwe accommodatie Beringe Buiten. Bij carnavalsvereniging De Beringse Kuus was Smedts sinds 1991 onder meer voorzitter, vicevoorzitter en bestuurslid. Zanggroep Bon Apart Beringe kan ook al sinds 1999 rekenen op de diensten van Smedts.

Het Rode Kruis Maasbree-Baarlo had tussen 1971 en 1993 Ben Smets (75) uit Maasbree als penningmeester. Dat is niet het enige waar de Maasbreenaar zich mee bezighield door de jaren heen. Bij handbalclub BSAC was Smets liefst 45 jaar actief als onder meer bestuurslid, trainer en scheidsrechter. Momenteel is Smets nog onder meer voorzitter van historische werkgroep De Brede, secretaris van het dorpsoverleg en geeft hij computerles bij de KBO in zijn dorp.

De KBO, de jeu de boules club, de seniorenraad, de trimclub, het Groene Kruis, Stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg, de lijst van verenigingen waar Herman Stevens (78) uit Baarlo bij betrokken was, is lang. Daarnaast duikt de Baarlonaar graag in de archieven en was hij betrokken bij het boek over de Noordervaart. Bij VV Baarlo is Stevens al sinds 1959 actief. Daar doet hij onder meer het archiefbeheer en was hij notulist en entreekaartenbeheerder van het sportpark.

De jongste gedecoreerde bij de lintjesregen dit jaar is Eric Zeelen (54) uit Kessel. Bij voetbalvereniging VV Kessel is Zeelen sinds 1995 leider en trainer, sinds 2003 voorzitter van de sponsorcommissie en was hij tussen 2002 en 2007 keeperstrainer bij de jeugd. Toen in 2019 de Vrienden van VV Kessel werd opgericht, werd Zeelen voorzitter. Datzelfde gebeurde bij de stichting Kessel op zien bes taege ALS in 2020. Bij beide verenigingen is hij nog steeds voorzitter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee