Evacuatie Roermondenaren naar Friesland herdacht met onthulling plaquette in Leeuwarden

Commissaris Arno Brok en locoburgemeester Angely Waajen van Roermond onthullen het gedicht.  © Peter de Haan

Roermond/Leeuwarden -

In de Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd op zaterdag 24 april de evacuatie van tienduizenden Roermondenaren naar Friesland in januari 1945 herdacht. Bij de hoofdingang van de kerk werd een door de provincies Limburg en Friesland gezamenlijk gefinancierde plaquette met een gedicht van de Roermondse dichteres Meity Völke onthuld.

Redactie

Het bijzondere karakter van de herdenking werd benadrukt door diverse persoonlijke verhalen die werden voorgedragen. Zo spraken onder anderen de Commissaris van de Koning Arno Brok en locoburgemeester Angely Waaijen van Roermond. Geart de Vries verwoordde namens de in Leeuwarden geboren Roermondenaar John Vaessen tal van dagboekfragmenten van diens vader. Tevens waren er voordrachten van de dichters Meity Völke uit Roermond (van haar hand is het gedicht In de verre huizen, dat na afloop door Arno Brok en Angely Waajen werd onthuld) en Roald Uildriks uit Leeuwarden.

De Roermondse dichteres Meity Völke bij het door haar geschreven gedicht.  © Peter de Haan

Hendrikje van der Berg op orgel en Janneke Boeschoten op viool luisterden de bijeenkomst muzikaal op. Pastoor Van der Wal ontstak een kaars bij een replica van het beeld van O.L. Vrouwe in ‘t Zand dat destijds door de evacuees vanuit Roermond naar Leeuwarden was meegenomen, omdat het heiligenbeeld destijds de zo belangrijke functie van troost en hoop vervulde. Op hetzelfde moment werd in de Roermondse Kapel in ’t Zand een kaars aangestoken bij het originele beeld door mensen die buiten coronatijd graag de herdenking in Leeuwarden hadden willen bijwonen.

Eenzelfde symboliek ging uit van de wijze waarop de onthulling plaatsvond van de plaquette met het gedicht: commissaris Brok en locoburgemeester Waajen veegden gezamenlijk Limburgs en Fries zand van de steen waarop het gedicht is ingehouwen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal